Suplementy vs. běžná strava z pohledu výkonu

Přestože se dnes výživa profesionálních sportovců bez užívání suplementů prakticky neobejde, tak na druhé straně bývají účinky suplementů často velmi přeceňované. Sportovci nejrůznějších kategorií řeší, kdy a kolik gramů či mililitrů daného doplňku užívat, zároveň mnohdy nemají ani základní představu o tom, jaký je jejich příjem či výdej energie. Připomeňme si pyramidu nutričních priorit (viz obrázek níže). Ať už jsou naše sportovní cíle jakékoli, v první řadě je důležité mít optimálně nastavenou energetickou bilanci, poměr makroživin, mít také určitý přehled o příjmu mikroživin, následně řešit frekvenci a načasování jídel. Až poté přichází na řadu otázka suplementů. Mimoto je samozřejmě zásadní správné nastavení proměnných tréninkového procesu či spánkového režimu. Pokud tyto zmíněné aspekty budeme opomíjet, sebeúčinnější suplement nás k našemu sportovnímu cíli rozhodně nedovede.

 

Všudypřítomná reklama může přinášet nadměrná očekávání a pocit toho, že bez suplementů se žádný trénink nebo závod neobejde. Přitom u řady běžných potravin se v porovnání s komerčními sportovními doplňky prokazuje stejný a někdy dokonce významnější vliv na sportovní výkon, a to i případech, ve kterých bychom to tolik nečekali. Pro příklad se podívejme do světa vytrvalostního sportu.

 

Salvador ve své práci z roku 2019 uvádí, že konzumace obyčejného bramborového pyré v průběhu výkonu je obdobně efektivní nutriční strategie, jako je konzumace energetických gelů. Stejně tak Nieman a kolektiv ve své studii z roku 2012 nepozorovali významné změny v rámci sportovního výkonu, když porovnávali výkony, při kterých byly konzumovány banány s výkony, u kterých byl příjem sacharidů hrazen sacharidovým nápojem. Vhodnou alternativou komerčních sacharidových doplňků může být také např. sušené ovoce, jako jsou např. rozinky či datle.

 

Běžná strava konzumována v průběhu výkonu někdy přináší oproti suplementům vyšší riziko gastrointestinálních obtíží, ale v případě delších výkonů s nižší intenzitou a předchozím nutričním tréninkem toto riziko významně klesá. Jasnou výhodou komerčních výživových doplňků je ale jejich vyšší nutriční denzita. Pro zisk potřebných živin tedy nemusíme sníst tak velké množství potravy a nezaberou tedy ani v kapse či batohu tolik prostoru. Většinou je s nimi snazší manipulace a rychleji se v organismu vstřebávají. Zároveň nám dávají jasnější představu o konkrétním složení. Právě i z těchto důvodů jsou suplementy, především u profesionálních sportovců, nedílnou součástí sportovní výživy. Avšak užívány by měly být s rozmyslem a v případě, že nám to charakter zátěže dovolí, bychom měli sahat primárně po běžné stravě – ta bude totiž obvykle, díky své pestrosti, mít pro náš organismus obecně větší přínos.

 

Autor článku: Mgr. Jan Stuparič

 

Právě o suplementaci a mnoha dalších důležitých tématech ze světa výživy ve vytrvalostních sportech se můžete dozvědět v sobotu 24. 6. na webináři Moderní výživa ve vytrvalostních sportech.

Pořiďte si vstupenku s 20% slevou > využijte při nákupu tento slevový kód:  OBS991NZB8

blank

Zdroje:

  1. Garrido-Pastor G, San Cristóbal Díaz FM, Fernández-López N, Ferro-Sánchez A, Sillero-Quintana M. Sustainable Food Support during an Ultra-Endurance and Mindfulness Event: A Case Study in Spain. Int J Environ Res Public Health. 2021 Dec 9;18(24):12991. doi: 10.3390/ijerph182412991. PMID: 34948600; PMCID: PMC8701145.
  2. Nieman DC, Gillitt ND, Henson DA, Sha W, Shanely RA, Knab AM, Cialdella-Kam L, Jin F. Bananas as an energy source during exercise: a metabolomics approach. PLoS One. 2012;7(5):e37479. doi: 10.1371/journal.pone.0037479. Epub 2012 May 17. PMID: 22616015; PMCID: PMC3355124.
  3. Salvador AF, McKenna CF, Alamilla RA, Cloud RMT, Keeble AR, Miltko A, Scaroni SE, Beals JW, Ulanov AV, Dilger RN, Bauer LL, Broad EM, Burd NA. Potato ingestion is as effective as carbohydrate gels to support prolonged cycling performance. J Appl Physiol (1985). 2019 Dec 1;127(6):1651-1659. doi: 10.1152/japplphysiol.00567.2019. Epub 2019 Oct 17. PMID: 31622159; PMCID: PMC6962613.
  4. Šindelář, M., & Roubík, L. (2020). Suplementuj efektivně. Institut moderní výživy. Dostupné z: https://www.institutmodernivyzivy.cz/ebook-suplementuj-efektivne/
  5. Too BW, Cicai S, Hockett KR, Applegate E, Davis BA, Casazza GA. Natural versus commercial carbohydrate supplementation and endurance running performance. J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jun 15;9(1):27. doi: 10.1186/1550-2783-9-27. PMID: 22704463; PMCID: PMC3464793.


blank

Rádi Vás přivítáme v našich
nutričních poradnách.

Moderní individuální nutriční poradenství na základě vědecky podložených postupů od vysokoškolsky vzdělaných profesionálů ve výživě. Bez extrémů a „zázračných” produktů k dlouhodobě udržitelným výsledkům!

Najdete nás:
Praha | Brno | Online

blank