„Proteinové“ potraviny

High protein! Protein 20g!
Vysoký obsah bílkovin! Zdroj bílkovin!

 

Poslední dobou na nás reklama a obaly potravin s takovýmto označením v obchodech doslova září! Sacharidy i tuky už si historicky rolí veřejného nepřítele prošly, bílkoviny stále odolávají, ba naopak dnes by se mohly pyšnit rolí nejlepšího přítele člověka a vše s označením „protein“ na obalu je automaticky považováno za superpotravinu, která vyřeší všechny naše problémy. Potřebujeme však navyšovat denní příjem bílkovin nebo se jedná jen o další marketingovou vlnu? A opravdu potraviny, které mají výše zmíněné označení obsahují více bílkovin oproti těm „standardním“?

 

 

Uveďme si několik příkladů – níže jsou hodnoty obsahu bílkovin na 100g a připomeňme si, že „proteinové“ potraviny jsou obecně ve většině případů dražší a to mnohdy i celkem výrazně. Za kolik gramů bílkovin navíc si tedy připlácíme?

 

Meggle PROTEIN Cottage Cheese se semínky: 10g bílkovin, 31,90 Kč

vs.

Milki Cottage cheese: 11 g bílkovin, 16,90 Kč

 

Ehrmann HIGH PROTEIN Skyr Natural: 9,3g bílkovin, 16,90 Kč

vs.

Milko můj skyr 0% bílý: 12 g bílkovin, 15,90 Kč

 

 

Z výše uvedeného je zřejmé, že názvy „proteinových“ potravin mohou někdy být velmi zavádějící. Stejně tak bychom se neměli nechat oklamat snahou výrobců vyvolat v zákaznících pocit, že se automaticky jedná o potraviny zdraví přínosné. V některých řetězcích jsou dokonce součástí sekce zdravé výživy a to i v případech, kdy se jedná o běžné, průmyslově zpracované potraviny, které několik gramů bílkovin navíc nutričně nijak zvlášť neobohacuje.

 

Doporučený denní příjem bílkovin se dle oficiálních organizací u běžné populace pohybuje v rozmezí 0,8 – 1 g na kg tělesné hmotnosti. Tedy množství, kterého, dle šetření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), většina evropské populace bezpečně dosahuje v rámci svého denního stravovacího režimu. Avšak existuje několik skupin lidí, u kterých je potřeba bílkovin navýšena. Jedná se o děti, dospívající, jedince zotavující se po těžké nemoci, seniory, těhotné a kojící ženy a sportovce. I u těchto skupin, s výjimkou silových sportovců, nepřesahuje však denní potřeba 1,6 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.

 

I přesto, že většina běžné populace dosahuje doporučených denních dávek příjmu bílkovin, velká spousta lidí bude z jejich lehce vyššího příjmu profitovat – díky jejich pozitivnímu vlivu na proteosyntézu, sytost, metabolismus apod. Někteří autoři dokonce označují nedostatečný příjem bílkovin jako jednoho z viníků epidemie obezity (tzv. protein leverage hypothesis). Nicméně i tak bychom neměli podléhat všudypřítomné reklamě, protože ne vše s označením „protein“ je automaticky zdravější nebo lepší. Z tohoto důvodu bychom měli číst etikety potravin, kriticky se nad jejich výběrem zamýšlet a v drtivé většině bychom měli preferovat potraviny s přirozeně vysokým obsahem bílkovin. A i když možná nemají tak “sexy” obaly, jsou mnohdy nejen finančně výhodnější, ale dokonce i nutričně hodnotnější.

 

 

Autor článku: Mgr. Jan Stuparič

 

 

Mohli by Vás zajímat tyto webináře na téma správného výběru potravin a sestavování vyváženého jídelníčku:

Doživotní přístup k záznamu můžete mít za pár kliků ve svém e-mailu. Spolu se záznamem obdržíte potvrzení o absolvování.

 

záznam / Jak si sestavit vyvážený jídelníček bez extrému / on-line seminář

 

záznam / Jak správně nakupovat a vybírat potraviny

 

 

 

Zdroje

 

EFSA sets population reference intakes for protein | European Food. European Food Safety Authority | Trusted science for safe food[online].
url: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120209

 

MUELLER, Kimberly a Josh HINGST. The athlete’s guide to sports supplements. Champaign, Illinois: Human Kinetics, [2013]. ISBN 0736093699.

 

SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie v kostce / Sangita Sharma a kolektiv. 2018. ISBN 9788027102280.

 

MARTINEZ-CORDERO, Claudia, et al. Testing the Protein Leverage Hypothesis in a free-living human population. Appetite, 2012, 59.2: 312-315.
url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666312001699

 

HALL, Kevin D. The potential role of protein leverage in the US obesity epidemic. 2019.
url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.22520

 

KREIDER, Richard B., et al. ISSN exercise & sport nutrition review: research & recommendations. Journal of the international society of sports nutrition, 2010, 7.1: 7.
url: https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-7-7

 

Ceny a výživové hodnoty produktů:

www.kaloricketabulky.cz

www.kosik.cz

 

 



blank

Rádi Vás přivítáme v našich
nutričních poradnách.

Moderní individuální nutriční poradenství na základě vědecky podložených postupů od vysokoškolsky vzdělaných profesionálů ve výživě. Bez extrémů a „zázračných” produktů k dlouhodobě udržitelným výsledkům!

Najdete nás:
Praha | Brno | Online

blank
blank