Datle jako funkční potravina pro sportovce

Výběr výživových doplňků v oblasti sportovní výživy je dnes nesmírně široký – od energetických gelů, přes proteinové tyčinky, až po rehydratační nápoje. Snadno pak zapomínáme, že často mohou být vhodnou, někdy dokonce vhodnější, volbou některé běžné potraviny. Pro rychlé doplnění energie a zvýšení sportovního výkonu mohou být takovým příkladem datle.

 

Datle jsou druhem ovoce rostoucím na datlovníku pravém a celosvětově existují stovky nejrůznějších druhů. Dlouhou dobu u nás byly běžně k sehnání pouze obyčejné datle v typické polystyrenové vaničce s umělou „větvičkou“. Možná i proto si datle u mnohých nenašly oblibu. Dnes jsou již snadno k dostání odrůdy jako např. Medjool nebo Deglet Nour, jejichž chuť je naprosto odlišný zážitek.

 

V kontextu sportovní výživy jsou datle ceněné zejména díky svému vysokému obsahu energie, respektive sacharidů a velmi často jsou používány pro tvorbu energetických tyčinek a „raw snacků“.   V závislosti na odrůdě, stupni zralosti, a na tom, zda se jedná o datle sušené, polosušené nebo čerstvé, se obsah sacharidů pohybuje od cca 50-80 g/100 g. Konkrétněji se jedná dominantně o glukózu a fruktózu, některé druhy jako např. Deglet Nour obsahují ve vyšší míře i sacharózu. Kombinace sacharidových zdrojů, právě např. glukózy a fruktózy, může být prospěšná v případě konzumace vyššího množství sacharidů v průběhu výkonu tím, že pro vstřebávání každého z nich jsou v organismu využívány jiné přenašeče a jsou tak v organismu efektivněji využity.

 

Překvapivě datle mají poměrně nízký glykemický index (GI). Dle jednotlivých druhů se v průměru pohybuje okolo 55, což je i hodnota glykemického indexu zmíněné odrůdy Medjool. Právě potraviny s nižším GI mohou být vhodnou volbou před samotným výkonem. Při konzumaci potravin s vyšším GI se totiž mohou u některých jedinců, při nevhodném načasování, dostavit stavy reaktivní hypoglykémie, jako jsou slabost, nevolnost, třes či závratě. Zajímavé jsou závěry meta-analýzy od Mirghani (2021), které hovoří o tom, že konzumace datlí, může přispívat k lepší kontrole hladin glykémie u pacientů s diabetem.

 

Pro nastartování regeneračních procesů a doplnění glykogenových zásob, lze datle zařadit po výkonu v kombinaci se zdrojem bílkovin. Můžeme je např. rozmixovat a využít pro přípravu potréninkového smoothie.

 

Mimo to, že jsou datle bohatým zdrojem sacharidů, tak obsahují také poměrně vysoké množství vlákniny – v průměru cca 8 g/100 g. Okolo tréninkové jednotky je však třeba s konzumací vlákniny určité opatrnosti, jelikož její větší množství může zpomalovat trávení, absorpci živin a případně způsobit žaludeční diskomfort. Proto je třeba to s množstvím nepřehánět, na druhou stranu naprosto striktně ji vylučovat nutné není. Konzumace potravin s menším množstvím vlákniny v průběhu výkonu, může v rámci nutričního tréninku napomoci k adaptaci našeho trávicího traktu na příjem a trávení potravy v průběhu zatížení. Pokud budeme chtít vybírat datle s nižším obsahem vlákniny, zaměříme se spíše na ty čerstvé než sušené.

 

Rozdíl u datlí nedělají totiž pouze samotné odrůdy, ale také právě to, zda se jedná o datle sušené nebo čerstvé. Čerstvé datle bývají chuťově zajímavější a mají nižší obsah sacharidů. Bývají také měkčí, někdy až mazlavé. Proto nemusí vždy být úplně ideální, si je třeba vzít na vyjížďku na kolo jen tak do kapsy. Velmi dobře pak poslouží pro přípravu nejrůznějších druhů domácích tyčinek či „raw balls“ – k tomu můžeme mimochodem také využít běžně dostupnou datlovou pastu. Sušené datle jsou odolnější co se týče manipulace v průběhu výkonu a mají vyšší obsah sacharidů. Některé druhy však mohou být poměrně tuhé a jejich konzumace, zejména v zátěži, tak obtížnější.

 

Pokud tedy přemýšlíme nad konkrétními nutričními postupy v našem tréninku, je třeba se zamyslet nad tím, co je naším cílem, zda k tomu budeme muset využít komerčních výživových doplňků, a pokud nikoli, tak jak náročná bude konzumace běžných potravin a jaká s nimi bude manipulace.

 

 

Autor článku: Mgr. Jan Stuparič

 

Jak se stravovat v průběhu vytrvalostního výkonu, před jeho zahájením, ale také po něm a ještě mnohem více, se můžete dozvědět v neděli 12. 11. na webináři Moderní výživa ve vytrvalostních sportech.

 

Pořiďte si vstupenku s 20% slevou > využijte při nákupu tento slevový kód: OBS911NZB8

——–

blank

Zdroje:

  1. Al-Farsi MA, Lee CY. Nutritional and functional properties of dates: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2008 Nov;48(10):877-87. doi: 10.1080/10408390701724264. PMID: 18949591.
  2. AlGeffari MA, Almogbel ES, Alhomaidan HT, El-Mergawi R, Barrimah IA. Glycemic indices, glycemic load and glycemic response for seventeen varieties of dates grown in Saudi Arabia. Ann Saudi Med. 2016 Nov-Dec;36(6):397-403. doi: 10.5144/0256-4947.2016.397. PMID: 27920411; PMCID: PMC6074203.
  3. Alkaabi JM, Al-Dabbagh B, Ahmad S, Saadi HF, Gariballa S, Ghazali MA. Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects. Nutr J. 2011 May 28;10:59. doi: 10.1186/1475-2891-10-59. PMID: 21619670; PMCID: PMC3112406.
  4. Mirghani HO. Dates fruits effects on blood glucose among patients with diabetes mellitus: A review and meta-analysis. Pak J Med Sci. 2021 Jul-Aug;37(4):1230-1236. doi: 10.12669/pjms.37.4.4112. PMID: 34290813; PMCID: PMC8281151.
  5. Roubík, et al. (2018). Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha, Česká republika: Erasport.
  6. Vitale, K., & Getzin, A. (2019). Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete: Review and Recommendations. Nutrients, 11(6), 1-20. https://doi.org/10.3390/nu11061289


blank
blank

Rádi Vás přivítáme v našich
nutričních poradnách.

Moderní individuální nutriční poradenství na základě vědecky podložených postupů od vysokoškolsky vzdělaných profesionálů ve výživě. Bez extrémů a „zázračných” produktů k dlouhodobě udržitelným výsledkům!

Najdete nás:
Praha | Brno | Online

blank