Opravdu uměle slazené nápoje zvyšují riziko srdečních onemocnění o 20 %?
V uplynulém týdnu jste mohli na sociálních sítích a v populárních lifestylových magazínech zaregistrovat bulvární titulky typu „Uměle slazené nápoje zvyšují riziko srdečních onemocnění až o 20 %“ anebo „Alarmující studie: Light nápoje mohou ohrozit vaše srdce“. Tyto výroky vytržené z kontextu založené na slabých vědeckých důkazech jen bohužel zvyšují míru informačního chaosu ve výživě a mohou u senzitivních osob podporovat nezdravý vztah k jídlu. Rádi bychom se proto k tomu vyjádřili a uvedenou studii a výroky zasadili do kontextu.
„UMĚLE SLAZENÉ NÁPOJE ZVYŠUJÍ RIZIKO SRDEČNÍCH ONEMOCNĚNÍ AŽ O 20 %“
Zmiňovaná observační studie zjistila, že spotřeba více než dvou litrů nápojů s přidaným cukrem (SSB) a zároveň i nápojů s umělými sladidly (ASB) týdně byla spojena se zvýšeným rizikem fibrilace síní, která může vést např. i k cévní mozkové příhodě. Konkrétně skupina, která konzumovala umělá sladidla měla riziko fibrilace vyšší o 20 %, zatímco druhá skupina, která pila slazené nápoje, měla riziko zvýšené o 10 %. Sami autoři v této studii však dodávají:
„Výsledky našeho výzkumu nemohou jednoznačně určit, že jeden nápoj představuje vyšší zdravotní riziko než druhý, kvůli složitosti našich stravovacích návyků a proto, že někteří lidé mohou pít samozřejmě více než jeden typ nápoje.„
Toto však neodradilo některé prodejce a výrobce sportovní výživy a závěry zmíněné studie přebrali a prezentovali je na svých sociálních sítích, kde je sleduje přes 200 000 lidí (!), jako fakt. Může to být součástí konkurenčního boje namířeného proti jiným výrobcům, kteří ve svých suplementech tradiční umělá sladidla používají? Navíc celý post je napsán velmi nešťastně a definitivní tvrzení typu „Nová studie potvrdila, že uměle slazené nápoje zvyšují riziko nepravidelné srdeční činnosti až o 20 %.“ nejsou pravdivá už jen kvůli observační povaze dané studie, která ze své podstaty nic takového ani NEMŮŽE dokázat. Pojďme si tedy danou studii rozebrat.
Hlavní problém je tedy v observační povaze oné studie, protože když se podíváme blíže na skupiny osob ve studii, zjistíme, že ti, co pili často nápoje s umělými sladidly, měli zhruba 3x častěji diabetes v porovnání s ostatními skupinami. A samotný diabetes může zvyšovat riziko fibrilace síní jako samostatný a nezávislý rizikový faktor!1 Vědci se v této studii snažili tyto rizikové faktory statisticky kompenzovat, ale výsledky to nezměnilo.
Je navíc velmi těžké vysvětlit, jak by uměle slazené nápoje mohly mít takové účinky, protože množství sladidel, které se běžně používá v dietních nápojích, je zhruba 300-800x nižší než u běžného cukru. Hlavními sladidly používanými v nápojích jsou aspartam, acesulfam K a sukralóza a tyto molekuly jsou v našem těle obvykle farmakologicky neaktivní. Chybí zde tedy biologický mechanismus účinku, jak by mohla umělá sladidla způsobovat fibrilaci. Zdá se tedy jako mnohem pravděpodobnější to, že výběr uměle slazených nápojů je ovlivněn jinými faktory, které zvyšují riziko fibrilace síní. Zde se může projevovat tzv. reverzní (obrácená) kauzalita – lidé, co mají např. diabetes nebo trpí obezitou se budou častěji vyhýbat nápojům s cukrem a budou preferovat uměle slazené varianty. Obezita i samotný diabetes ale mohou sami o sobě zvyšovat riziko fibrilace síní.1,2
Jelikož se navíc jedná o první studii s takovými výsledky, je nutné tato zjištění replikovat, než bude možné vyvozovat jakékoliv závěry a mnohem pravděpodobnějším vysvětlením bude ona zmíněná reverzní kauzalita. Naopak některé kvalitní RCT studie totiž ukazují, že nahrazení nápojů s cukrem za varianty s umělými sladidly může vést k hubnutí a zlepšení kardiometabolických parametrů.3 Stále ale platí, že v rámci zdravé stravy bychom se měli vyhýbat ultrazpracovaným potravinám (UZPP), které často sladidla obsahují a k pití preferovat vodu, kvalitní kávu nebo čaj. Když si ale dáme jednou za čas nějaké umělé sladidlo, nestane se vůbec nic a pro nějaké negativní efekty, které jsou často komunikovány v mediích (infarkt myokardu, fibrilace, rakovina, poškození mikrobiomu atp.), nemáme v současné době žádné kvalitní důkazy.
Pokud vás tato problematika umělých sladidel zajímá více, podívejte se i na ostatní články na našem blogu nebo na epizodu IMV podcastu o umělých sladidlech a jako vždy – zůstaňte kritičtí k senzačním článkům na internetu a sociálních sítích.