Jak se stravovat v průběhu Vánoc: tipy od našich předků

Před Vánoci se často hovoří o tom, jak se přes svátky stravovat, abychom nepřibrali na hmotnosti, jak připravit „zdravější“ varianty vánočního cukroví, co a jak nahradit nebo čemu se úplně vyvarovat. Když se na to ale podíváme z druhé strany a zaměříme se podrobněji na tradiční vánoční pokrmy, tak zjistíme, že řada z nich může být naopak poměrně dobrou inspirací pro náš jídelníček i po zbytek roku.

 

 

RYBY

 

Ryby byly po staletí považovány za postní pokrm. Mohly se tedy jíst i v období půstu, jež je obdobím zdrženlivosti a střídmosti, a konzumace masa je v jeho průběhu zakázána. Na našem území se jedli, v různých úpravách, už v dobách pozdního středověku nejen kapři, ale také štiky, okouni, sumci či lososi. Za vybranější postní pokrm byl v této době považován také např. bobr, z něhož se konzumoval ocas či zadní nohy. Bobr je u nás dnes už chráněný a v českých rodinách už tak převažuje na Štědrý večer kapr a rybí polévka. Právě konzumace ryb je ale v české populaci v kontextu celého roku zanedbávána. Ryby jsou výborným zdrojem bílkovin, vybraných minerálních látek a vitaminů, ale ceněné jsou především pro svůj obsah omega-3 mastných kyselin. Proto obecná doporučení říkají, že by se měla porce ryby objevit v jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

 

 

LUŠTĚNINY

 

Naši předci považovali luštěniny za symbol plodnosti, bohatství a hojnosti. V tradičních svátečních pokrmech je najdeme např. v hrachové polévce, novoroční čočce či dnes už méně známé pučálce. Zda opravdu přináší bohatství nevíme, ale rozhodně jsou bohatým zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny, rostlinných bílkovin či minerálních látek a v pestrém a vyváženém jídelníčku by tak měly mít své místo.

 

 

VÁNOCE BEZ ULTRA ZPRACOVANÝCH POTRAVIN

 

V průběhu Vánoc se připravovala a stále připravuje celá řada pokrmů, kde dominují základní potraviny, jako jsou kroupy, jáhly, pohanka či různé druhy luštěnin. Tradiční recepty ultra zpracovaných potravin, celkem logicky, moc neznají. Právě konzumace ultra zpracovaných potravin* je jedním z významných faktorů, které se podílejí na nárůstu obezity a může také přispívat např. k rozvoji metabolického syndromu. Omezení příjmu UZPP v průběhu celého roku je tak jedním z kroků, který bude prospěšný pro zdraví každého z nás.

 

*Ne všechny ultra zpracované potraviny jsou špatné. Naopak u některých je průmyslová úprava žádoucí a zvyšuje jejich jakost.

 

 

DOMÁCÍ PŘÍPRAVA JÍDEL

 

Ve většině rodin se vaří o Vánocích od samého základu. Podívejme se třeba na největšího „strašáka“ Vánoc – cukroví. Kolikrát do roka si spravíme chuť na sladké něčím, co jsme si sami upekli a kolikrát naopak sáhneme po kupované sušence či tyčince. Pokud chceme mít po celý rok více pod kontrolou složení či kalorický obsah jednotlivých jídel, tak domácí příprava jídel je jeden z těch nejefektivnějších přístupů.

 

Zima je také někdy považována za období, kdy nelze provádět tolik pohybových aktivit jako obvykle. Je to ale naopak perfektní příležitost pro to, abychom se věnovali právě těm aktivitám, ke kterým se přes rok těžko dostaneme. Můžeme vyrazit na běžky, skialpy, na lyže, brusle, nebo se dobře vybavit a vyrazit do přírody na nějaký pěkný zimní výšlap či výběh. Zima není rozhodně důvod proč by měla naše aktivita výrazně klesnout.

 

Výše zmíněné body pro nás mohou být inspirací. Zrovna třeba pravidelná konzumace ryb nebo omezení příjmu ultra zpracovaných potravin v průběhu celého roku, pak mohou být postupnými kroky ke zdravějšímu stravování.

 

Ať už si budete dávat cíle do příštího roku jakékoli, tak si závěr tohoto roku a celé vánoční svátky užijte v pohodě a ve zdraví a do nového roku vykročte plni energie a tou správnou nohou!

 

 

Autor článku: Mgr. Jan Stuparič

 

 

 

  1. Askari M, Heshmati J, Shahinfar H, Tripathi N, Daneshzad E. Ultra-processed food and the risk of overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Int J Obes (Lond). 2020 Oct;44(10):2080-2091. doi: 10.1038/s41366-020-00650-z. Epub 2020 Aug 14. PMID: 32796919.
  2. Feyfrlíková Černá, M. (2015). Kuchyně pozdního středověku. Grada Publishing.
  3. Poti, J. M., Braga, B., & Qin, B. (2017). Ultra-processed Food Intake and Obesity: What Really Matters for Health-Processing or Nutrient Content? Current obesity reports, 6(4), 420–431. https://doi.org/10.1007/s13679-017-0285-4
  4. Roubík, et al. (2018). Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha, Česká republika: Erasport.
  5. Skopová, K. (2010). Vánoční svátky o století zpátky, aneb, Tradice Vánoc v české kuchyni (5. vydání). Akropolis.


blank

Rádi Vás přivítáme v našich
nutričních poradnách.

Moderní individuální nutriční poradenství na základě vědecky podložených postupů od vysokoškolsky vzdělaných profesionálů ve výživě. Bez extrémů a „zázračných” produktů k dlouhodobě udržitelným výsledkům!

Najdete nás:
Praha | Brno | Online

blank
blank