Seznam nezdravých potravin

V oblasti zdravé i sportovní výživy dnes bohužel stále existuje rozšířená představa “zdravých” a “nezdravých” potravin. A stejně jako i při konzumaci “zdravých” potravin záleží na jejich množství a celkovém energetickém příjmu, tak ve skutečnosti NEEXISTUJE ani žádná běžně dostupná potravina, které by bylo nutné se absolutně vyhnout.

 

Pokud člověk nemá zdravotní problémy (např. celiakii) anebo se sportovec nenachází v poslední fázi předsoutěžní přípravy, je klíčové, aby VĚTŠINA jídelníčku byla tvořena kvalitními zdroji potravin v rámci požadovaného energetického příjmu, které poskytnou dostatek makroživin, vitamínů a minerálních látek pro potřeby organismu.

V případě, že jsou pokryty individuální nutriční požadavky, občasná konzumace “nekvalitních” jídel a potravin v malém množství (které může někdo považovat za absolutně nezdravé a špatné), je ABSOLUTNĚ v pořádku a nemá smysl si to vyčítat.

Naopak to je vhodná podpora psychiky, díky které je v dlouhodobém horizontu snadnější dodržovat jinak kvalitní jídelníček a být s jídlem při všech příležitostech více v pohodě a nemít strach z nějakých restrikcí a “zakázaných potravin”.

Navíc je malé a občasné množství “nekvalitního” jídla mnohem vhodnější, než striktní dodržování jídelníčku následované gigantickým CHEAT DAY ve znamení 24 hod nájezdu na řetězce fastfoodů a fotek s postelí plnou čokoládových tyčinek na instagramu.

Proto než řešit (a trápit se) s tím, zdali je nějaké jedno jídlo zdravé či nezdravé, je daleko důležitější objektivně zhodnotit, zdali je celkový jídelníček vhodný nebo nevhodný a správně nastavený vzhledem k individuálním cílům i životnímu stylu člověka.

Pokud máte přátele, kteří mají po každém “prohřešku” v jídelníčku výčitky, označte je prosím do komentářů anebo náš příspěvek prosím opět sdílejte, moc Vám děkujeme blank

blank



Nedávno proběhl již 3. ročník
Mezinárodní konference Moderní Výživy!

Pořiďte si přístup ke kompletnímu záznamu konference (po neomezenou dobu).
Čeká Vás bohatý program v podání 8 řečníků ze 4 zemí.

blank

Hlavním cílem konference je přinést vědecky podložené informace o výživě od odborníků srozumitelnou formou pro širokou veřejnost. Na konferenci se za jeden den dozvíte evidence-based informace z různých oblastí výživy od špičkových odborníků z ČR, ze Slovenska, Irska i USA, které najednou nikde jinde neuslyšíte!