POZOR na dezinformace o výživě od on-line trenérů!

Na internetu a sociálních sítích se můžeme bohužel velmi často setkat s dezinformacemi a nesmysly o výživě. Už méně se naštěstí setkáváme s tím, aby článek obsahující nepravdy a mýty o výživě byl sponzorovaný. Pokud ale na nás samotné „vyskočil“ za uplynulý víkend několikrát SPONZOROVANÝ článek od on-line trenérky, který obsahuje plno nesmyslů a nepravd o proteinových preparátech a bílkovinách ve výživě člověka, a navíc se ještě odvolává na „kvalitní meta-analýzy/studie, ale žádné v článku ani v komentářích neuvádí a na slušnou výzvu o zaslání autorka nereaguje (nám ani ostatním diskutujícím), rozhodli jsme se pro Vás tyto dezinformace uvést stručně na pravou míru. Níže najdete s křížkem tvrzení on-line trenérky Perdulové a pod tím naše vysvětlení.

 

❌  „Společnostem vyrábějící protein se povedla krásná marketingová věc. Vyrábět LEVNÝ syrovátkový protein, který je pro nás MÁLO vstřebatelný, prodávat DRAHO a tvářit se, že je důležitý. Pokud se zaměříme na vstřebatelnost syrovátky. proteinu pro PROTEINOVOU SYNTÉZU (co tělo pošle do částí budující svaly), pochopíme. Porovnáme například VEJCE a PROTEINOVÝ NÁPOJ, vejce: 48% vstřebatelnost pro protein. syntézu, syrovátkový protein: 13-16% vstřebatelnost pro protein. syntézu. Protein vám dochutí kaši, zažene chutě, hezky osladí pečení, opatrně však se záměrem zisku svalů.

 

Podle nejnovějších ukazatelů kvality bílkovin, jako je PDCAAS nebo DIAAS, patří syrovátkový protein mezi jedny z nejlepších a nejlépe stravitelných zdrojů bílkovin vůbec. DIAAS je stanovena na základě skutečné (tzv. ileální) stravitelnosti. Ta se na rozdíl od té zdánlivé (fekální) jeví jako přesnější, jelikož není ovlivněna schopností mikrobiomu (střevních bakterií) využít aminokyseliny a peptidy, které nepochází z požitého zdroje. Dokonce můžeme změřit rychlost absorpce syrovátkového proteinu a porovnat ji s vařenými vejci, syrovátka ~ 10 g za hodinu a vařené vejce ~ 3 g za hodinu.

 

U paní on-line trenérky zřejmě došlo k nepochopení základních faktorů, které ovlivňují proteinovou syntézu, a k nepochopení fyziologie trávení a velmi pravděpodobně i k nějakému nepochopení textu vědecké studie v angličtině. Absorpce bílkovin a proteinová syntéza jsou totiž dva naprosto odlišné procesy a nemůžeme v žádném případě říci, že konkrétní potravina má např. 48% vstřebatelnost pro proteinovou syntézu. Vstřebatelnost neboli absorpce bílkovin je u většiny živočišných zdrojů blízká 100 %, tzn. naprostou většinu přijatých bílkovin strávíme a vstřebáme.

 

Osud vstřebaných bílkovin poté závisí na aktuálních potřebách organismu, nicméně se ukazuje, že syrovátkový protein je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin pro stimulaci proteinové syntézy. Je to zejména díky kompletnímu aminokyselinovému spektru, velmi rychlé stravitelnosti a absorpci, a vysokému množství leucinu. I proto jsou syrovátkové proteinové suplementy stále zlatým standardem na poli sportovní výživy.

 

 

 

❌  „Nadbytek bílkovin se na rozdíl od SACHARIDŮ a TUKŮ NEUKLÁDÁ do tukových zásob. Bílkoviny jsou výjimečné, pokud jich sníte více, než vaše tělo potřebuje (je schopno vstřebat a náležitě využít), jsou z těla jednoduše vyloučeny močí ve formě nitrogenu.

 

Bílkoviny patří mezi základní makroživiny s kalorickou hodnotou 4,1 kcal/g. Při jejich nadbytku tedy samozřejmě může dojít k tvorbě nových tukových zásob. Ačkoliv se zdá, že obecně bílkoviny mají oproti sacharidům a tukům opravdu spíše pozitivní vliv na redukci hmotnosti díky jejich vysokému sytícímu efektu, vysokému termickému efektu a pozitivnímu vlivu na zvýšení bazálního metabolismu, tvrzení, že po nich nemůžeme přibrat, se jednoduše nezakládá na pravdě a odporuje fyziologii člověka.

 

Pokud budeme v pozitivní energetické bilanci a budete konzumovat nadměrné množství sacharidů anebo nadměrné množství tuků anebo nadměrné množství bílkovin, tento nadbytek energie se může uložit ve formě tuku a to dokonce i v kontextu fitness a silového tréninku. Ačkoliv budeme při NADMĚRNÉM energetickém nadbytku z bílkovin, sacharidů a tuků přibírat i svaly, velmi pravděpodobně ale většina z nás přibere více tuku než svalů. Proto tvrzení, že nadbytek bílkovin se na rozdíl od sacharidů a tuků neukládá do tukových zásob je naprostý nesmysl.

 

 

Závěr

 

Ačkoliv jsme rádi za každého člověka, který chce bojovat proti mýtům ve výživě a navádět veřejnost k pohybu a zdravé stravě, na tomto případu můžeme bohužel vidět, že pravděpodobně dobrý úmysl nakonec ale může vést k vytváření nových mýtů a šíření naprostých nesmyslů o výživě člověka. Dejte si proto pozor, když na internetu vidíte převratná tvrzení s argumentem, že vycházejí z „kvalitních meta-analýz/studií“, které navíc nejsou v článku ani uvedené. V dnešní době se argumentu „vědecky podložených informací“ velmi zneužívá a na tomto příkladu vidíme, že nestačí pouze umět anglicky, abychom si nějakou studii mohli přečíst, ale je potřeba i odborná kvalifikace a znalosti, abychom uvedené informace dokázali i správně interpretovat. A bohužel na tomto příkladu také můžeme znovu vidět, že i když někdo může být třeba kvalitní osobní trenér anebo závodnice v bikiny fitness, nemusí to automaticky znamenat, že rozumí i výživě.

 

 

Literatura:

 

Hodnocení kvality bílkovin

 

Syrovátka vs. rostlinné proteiny

 

Kombinace rostlinných proteinů vs. syrovátka

 

 

 

Bilsborough, Shane, and Neil Mann. „A review of issues of dietary protein intake in humans.“ International journal of sport nutrition and exercise metabolism 16.2 (2006): 129-152.

 

Hernández-Alonso, Pablo, et al. „High dietary protein intake is associated with an increased body weight and total death risk.“ Clinical nutrition 35.2 (2016): 496-506.

 

Trommelen, Jorn, Milan W. Betz, and Luc JC van Loon. „The muscle protein synthetic response to meal ingestion following resistance-type exercise.“ Sports Medicine 49.2 (2019): 185-197.



Buďte první komu dáme přednostně vědět o nových článcích.
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru ↓

Souhlasím se zpracováním osobních údajů.