Živočišná vs. rostlinná strava

V posledních měsících jsme se mnohokrát setkali s tím, jak NĚKTEŘÍ nekritičtí příznivci veganské ideologie opakovaně označují živočišnou stravu obecně jako nezdravou a rostlinnou stravu naopak automaticky jako zdravou. Takové tvrzení a srovnání je ale naprosto absurdní, protože neexistuje jedna “živočišná strava” stejně, jako neexistuje jedna “rostlinná strava”. 

 

Pokud je živočišná strava reprezentovaná vysokou každodenní konzumací uzenin, přepálených hamburgerů z řetězců rychlého občerstvení a dalších ultra-zpracovaných průmyslových potravin živočišného původu, tak taková strava může být nade vší pochybnost velmi nezdravá. Stejně tak ale může být živočišná strava reprezentovaná konzumací ryb, libového masa, kvalitními mléčnými výrobky (sýry, jogurty, skyry apod.), vejci a dalšími minimálně průmyslově zpracovanými potravinami živočišného původu a být zdraví prospěšná.  

 

Pokud je tedy řeč o vlivu živočišné stravy na zdraví člověka, opravdu nelze srovnávat konzumaci uzenin a ryb. Je to stejně absurdní, jako kdybychom tvrdili o rostlinné stravě, že typickým představitelem veganského jídelníčku jsou smažené chipsy. Pokud by byla rostlinná strava reprezentovaná každodenní konzumací chipsů, vysokých dávek cukru, slunečnicového oleje a dalších ultra-zpracovaných průmyslových potravin rostlinného původu, byla by taková strava jistě velmi nezdravá. Stejně tak ale může být rostlinná strava reprezentovaná konzumací pestrých druhů zeleniny, ovoce, kvalitního pečiva apod. a tím být zdraví prospěšná. 

 

Jestliže hodnotíte vliv živočišné stravy na zdraví člověka, neházejte prosím “do jednoho pytle” uzeniny a ryby jako zástupce živočišné stravy. Je to stejně absurdní jako “házet do jednoho pytle” chipsy a brokolici jako zástupce rostlinné stravy. Jejich vliv na zdraví člověka bude samozřejmě rozdílný v obou skupinách. 

 

A konečně, celé srovnávání živočišné a rostlinné stravy je poněkud nešťastné. Jídelníček vhodný pro drtivou většinu z nás samozřejmě může obsahovat převahu rostlinné stravy (ovoce, zelenina, obiloviny aj.) a být doplněný o kvalitní živočišné potraviny ve vhodném množství (ryby, maso, vejce, mléčné výrobky aj.). Rostlinná strava je dobrým zdrojem makroživin, vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a fytonutrientů. Živočišná strava je také dobrým zdrojem makroživin, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Důležité je, aby byl jídelníček pestrý, personalizovaný, založený na konzumaci minimálně průmyslově zpracovaných potravin a pokryl každému individuální nutriční požadavky. Ale to, jestli je strava “rostlinná” nebo “živočišná”, neříká automaticky vůbec nic o tom, zdali je taková strava zdraví prospěšná. 



PS: Tento článek není nijak namířen proti příznivcům veganství, kteří si v rámci kritického myšlení uvědomují všechny rizika a přínosy veganského stravování a slušně s námi diskutují. I díky Vám jsme se dohodli na společné přednášce a debatě se zástupci České veganské společnosti, kterou už najdete v událostech na naší FB stránce.

 

> FB událost

Tags:


Buďte první komu dáme přednostně vědět o nových článcích.
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru ↓

Souhlasím se zpracováním osobních údajů.