Je nutné se bát testu na těhotenskou cukrovku (OGTT)?

V poslední době jsme zaregistrovali kauzu na základě informací některých influencerek nebo diskuzí na sociálních sítích a internetu o tom, že jeden ze screeningových testů v těhotenství – tzv. orální glukózový toleranční test (OGTT), který může odhalit těhotenskou cukrovku, je pro ženu a její dítě jen zbytečná zátěž. Z důvodu těchto nebezpečných informací se bohužel některé ženy přehnaně obávají tohoto testu a dokonce se mohou i rozhodnout o jeho odmítnutí. Jak je to tedy doopravdy? Měli bychom se OGTT obávat nebo se jedná o naprosto bezpečný test, který nám může poskytnout důležité informace?

 

 

 

CO JE TO OGTT A JAK FUNGUJE?

 

Jedná se o screeningový test, který se provádí v těhotenství mezi 24.-28. týdnem s cílem včas zachytit těhotenskou cukrovku (gestační diabetes, GDM). Tento test má zjistit to, jestli správně funguje metabolismus sacharidů těhotné ženy. OGTT probíhá tak, že žena po předchozím 8–10 hodinovém lačnění vypije roztok (250 ml) s obsahem 75 g glukózy a sleduje se hladina glykémie (před odběrem, v 60. minutě a po 120 minutách od vypití roztoku). Pokud lékař zjistí, že hodnoty jsou zvýšené, diagnostikuje těhotenskou cukrovku a žena je odeslána na diabetologii.

 

TĚHOTENSKÁ CUKROVKA

 

Těhotenská cukrovka, neboli gestační diabetes mellitus, je zvýšená hladina krevního cukru (glykémie), která se objeví v těhotenství a obvykle vymizí po porodu. Tento stav se může vyskytnout ve všech fázích těhotenství, ale je nejčastější právě ve 2. a 3. trimestru. Dochází k ní v případě, že tělo matky není schopné produkovat dostatek inzulinu, který by pokryl zvýšené nároky na regulaci glukózy v těhotenství. V minulosti se udávalo, že těhotenská cukrovka postihuje zhruba 3–5 % všech těhotných žen, ale podle novějších studií je tento stav zřejmě mnohem častější a týká se až 18 % těhotných.1 Ukazuje se, že právě vysoká hladina glykémie v těhotenství, která není kompenzována, může způsobovat komplikace v průběhu těhotenství a i po porodu, je proto velmi důležité, aby byla odhalena včas!

 

Těhotenská cukrovka může způsobit např.:2

 

  • Větší hmotnost dítěte – může vést k problémům při porodu a zvyšuje se riziko císařského řezu nebo nutnosti vyvolat porod.
  • Vyšší riziko předčasného porodu nebo potratu dítě.
  • Vyšší riziko preeklampsie.
  • Vyšší riziko žloutenky u dítěte po porodu.
  • Vyšší riziko diabetu u matky v budoucnu.

 

JE OGTT PRO MATKU NEBO DÍTĚ NEBEZPEČNÝ?

 

Glukóza, kterou přijmeme vypitím roztoku v rámci tohoto testu, je pro naše tělo naprosto přirozená látka, kterou běžně přijímáme v rámci naší stravy. Pokud se podíváme na celkový příjem sacharidů v našem jídelníčku, obvykle se dostáváme na stovky gramů denně, přičemž při OGTT přijmeme jednorázově pouze 75 g glukózy. Toto množství sacharidů odpovídá např. snědení jednoho malého sáčku bílé rýže o hmotnost 100 g.

 

Stejně tak se přehnaně nemusíme obávat toho, že by jednorázová dávka glukózy v rámci OGTT byla nadměrnou zátěží pro dítě. Po několikahodinovém lačnění je pravděpodobné, že se velká část přijaté glukózy využije v játrech matky (např. pro obnovu glykogenu) a pouze zbytek z tohoto množství se následně dostane do krevního oběhu matky a přes placentu i do oběhu dítěte. Jak uvádí např. i diabetoložka MUDr. Hana Krejčí, která popularizuje low-carb stravu při léčbě diabetu: „Pro zdravou ženu je jednorázové vypití 75 g glukózy brnkačka a stejně tak pro její dítě.“.3

 

Teoreticky větší zátěž by toleranční test mohl představovat u žen s již rozvinutým diabetem, resp. porušenou inzulinovou senzitivitou, kdy je snížena schopnost metabolizovat sacharidy. Nicméně zhruba polovinu případů diabetu již může odhalit odběr krve nalačno před samotným OGTT – v tomto případě, pokud je opakované glykémie vyšší (nad 5,1 mmol/l) se již dále v testu nepokračuje.3,4,5

 

Riziko závažných komplikací tedy nepředstavuje pro matku ani dítě jednorázově zvýšená hladina glykémie, ale především její opakované zvýšení a konstantně vysoká hladina glukózy v krvi v případě porušené glukózové tolerance – např. u neléčeného diabetu!

 

NEVOLNOSTI PŘI OGTT

 

Jedním z relativně běžných problémů u OGTT je fakt, že pro většinu žen je vypití sladkého roztoku nepříjemné a u části z nich může způsobit nevolnost. Je to z toho důvodu, že glukóza je osmoticky aktivní látka. Chuť roztoku se ale dá zlepšit přidáním kyseliny citronové, případně citronové šťávy. Pro omezení vzniku nevolností se doporučuje zvolit pohodlnou polohu při testu a vzít si s sebou do gynekologické ordinace/nemocnice svačinu, kterou po jeho skončení budeme moci zkonzumovat.

 

 

ZÁVĚR

 

Přijde nám krajně nevhodné, že někteří nekritičtí příznivci low-carb diet, influencerky a další lidé bez patřičného zdravotnického vzdělání se veřejně vyjadřují na základě nepravd nebo osobních zkušeností k nevhodnosti podstupovat jeden ze základních screeningových testů v těhotenství, který je velmi důležitý pro včasné odhalení těhotenské cukrovky a do dnešní doby neznáme žádnou adekvátní alternativu, která by tento test plně nahradila. Pro naprosto drtivou většinu těhotných žen se OGTT obejde bez komplikací a není důvod se mu bezdůvodně vyhýbat, protože riziko včas nezachycené cukrovky je mnohem vyšší a může způsobit spoustu zdravotních komplikací. Těhotenská cukrovka se navíc nevyhýbá ani lidem se zdravým životním stylem nebo optimální hmotností. Zároveň bychom rádi vyzvali některé nekritické odpůrkyně OGTT, aby si sáhly do svědomí, zdali své vlastní zdraví nebo zdraví svého miminka neohrozily ve svém životě něčím daleko horším než ekvivalentem snědení 100 g rýže v rámci důležitého screeningu.

 

Pro rozšíření si znalostí o těhotenské cukrovce a testu OGTT doporučujeme také navštívit stránky paní doktorky Krejčí, která byla jednou z přednášejících na naší Mezinárodní konferenci Moderní výživy (2021). Její web toto téma velmi hezky shrnuje a určitě zde najdete odpovědi na všechny vaše otázky → https://www.tehotenskacukrovka.cz

 

Příspěvek MUDr. Hany Krejčí na posledním ročníku naší konference:

 


Záznam konference

 

 

 

 

 

 

Nové livestream webináře
VÝŽIVA DĚTÍ & MATKY

Téma výživy dětí vnímáme jako extrémně důležité, protože právě výživa v prvních dnech a měsících našeho života může velmi významně ovlivnit i náš dospělý život, případně i riziko některých onemocnění. Z tohoto důvodu jsme oslovili zkušenou nutriční terapeutku Mgr. Bc. Lucii Guilleminot, která webináře povede.

 

 

Každý účastník obdrží kromě potvrzení o absolvování také doživotní přístup k záznamu webináře a shrnutí v .PDF.

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

 

  1. COUSTAN, Donald R., et al. The Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcome (HAPO) study: paving the way for new diagnostic criteria for gestational diabetes mellitus. American journal of obstetrics and gynecology, 2010, 202.6: 654. e1-654. e6.
  2. The NHS website – NHS [online]. Copyright © Crown copyright [cit. 005.2022]. Dostupné z: https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/
  3. Je OGTT bezpečný? | Těhotenská cukrovka. Těhotenská cukrovka | Těhotenská cukrovka [online]. Copyright © 2022 Těhotenská cukrovka [cit. 02.05.2022]. Dostupné z: https://www.tehotenskacukrovka.cz/je-ogtt-bezpecny/
  4. Česká diabetologická společnost – Úvod [online]. Copyright © [cit. 005.2022]. Dostupné z: https://www.diab.cz/dokumenty/DP_GDM_2017.pdf
  5. https://www.casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2021/06/09.pdf


blank

Rádi Vás přivítáme v našich
nutričních poradnách.

Moderní individuální nutriční poradenství na základě vědecky podložených postupů od vysokoškolsky vzdělaných profesionálů ve výživě. Bez extrémů a „zázračných” produktů k dlouhodobě udržitelným výsledkům!

Najdete nás:
Praha | Brno | Online

blank
blank