Proč lidé věří mýtům o výživě?

▶️ Moc Vám děkujeme za Vaši obrovskou podporu a zasílání dalších témat a článků o mýtech a nepravdách ve výživě. Jsme velice rádi, že je o skutečně podložené informace o výživě tak velký zájem Proč se vlastně ale mýty a nepravdy o výživě šíří tak rychle a lidé šarlatánům tato lživá tvrzení tak snadno věří? Ať již se jedná např. o cukr🍦, lepek🍞, kokosový olej🥥, umělá sladidla🥤, GMO🌱, mléčné výrobky🥛, mykotoxiny v kávě či o “kalorický mýtus jako podvod potravinářského průmyslu”⚖️?

Na tyto otázky přináší zajímavé odpovědi nedávná americká studie o tom, proč lidé věří jinému známému mýtu – lživým informacím o očkování a vzniku autismu, jejíž výsledky byly publikované v létě v časopisu Social Science & Medicine („Knowing less but presuming more: Dunning-Kruger effects and the endorsement of anti-vaccine policy attitudes.“ Social Science & Medicine 211 (2018): 274-281. https://bit.ly/2oy7XPQ ). Pro vysvětlení: přestože nikdy nebylo prokázáno, že by očkování způsobovalo autismus anebo s ním jakkoliv souviselo, tato lživá informace se mezi lidmi masivně rozšířila. A to bez ohledu na skutečnost, že autoři těchto lživých tvrzení byli usvědčeni z podvodů a záměrného falšování dat např. kvůli mnoha-miliónovým příjmům z vývoje konkurenčních vakcín, viz např. zde https://bit.ly/2AMCD4u

Výše zmíněná studie nám krásně ukazuje, jak velkou roli pro šíření mýtů (v tomto případě pro oblast očkování a autismu) hraje tzv. Dunning-Krugerův efekt (objevený a popsaný teprve až v roce 1999) – lidé, kterým chybí dostatek odborných znalostí, své znalosti značně přeceňují (např. si myslí, že tématu rozumí ještě daleko lépe než odborníci), ale skrze svou nevědomost nejsou obvykle schopni svoji neznalost rozpoznat. Např. v této studii se ukázalo, že téměř třetina ze 1310 respondentů z USA si o sobě myslí, že ví o příčinách autismu a očkování 💉více než lékaři👩‍⚕️, přičemž ve skutečnosti měli jen velmi malou míru znalostí o autismu i smyslu očkování🤷‍♀️. (Autismus je totiž geneticky podmíněná porucha, jejíž mechanismus vzniku není doposud zcela přesně znám a je to patrně kombinace genetických vlivů a vlivů prostředí během nitroděložního vývoje plodu). Na tento fenomén ostatně upozorňoval svým citátem již matematik Bertrand Russell: „Problém současného světa je ten, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale inteligentní lidé jsou plní pochybností.” 🤡

Stejné je to samozřejmě i se všemi mýty a nepravdami v oblasti výživy. Proč lidé tak snadno věří šarlatánům lživá a nepravdivá tvrzení? Krásné vysvětlení přináší výborný článek publikovaný v této souvislosti ve Zdravotnickém deníku: „Svou roli v tom, proč lidé věří různým konspiračním teoriím a dezinformacím hraje myšlenková lenost. Zatímco skutečný svět je nesmírně složité místo a je komplikované se v něm vyznat, svět konspirací poskytuje jasná, jednoduchá a snadno pochopitelná vysvětlení. Co na tom, že jsou nesprávná. Lidé se nakonec obvykle nerozhodují podle toho, co je nejpodstatnější, ale spíše podle toho, co se nejsnáze vyhodnocuje. Jazyk vědy a racionality je mnohdy těžkopádný, komplikovaný a složitý k pochopení, zatímco konspirátoři věci pojmenovávají pochopitelně, jasně, s využitím přitažlivých emocionálních zkratek.“ To samozřejmě platí i pro celou oblast výživy🍏🌰🥩. Doporučujeme Vám přečíst si celý článek zde: https://bit.ly/2yk0icr

🏁🏛️📚 Vědecky podložené a srozumitelné informace o výživě Vám budeme přinášet i nadále a na další díl našeho populárního seriálu NUTRI-MYTHBUSTERS se můžete těšit už příští týden Tentokrát to bude o jednom ze snad vůbec nejstarších mýtů ve výživě

 

 

 

Tags:


Buďte první komu dáme přednostně vědět o nových článcích.
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru ↓

Souhlasím se zpracováním osobních údajů.