4. ročník

Mezinárodní konference Moderní výživy

26. listopad 2022
Praha + on-line

pořiďte si záznam CELODENNÍ ON-LINE KONFERENCE

4. ročník konference se konal on-line

4. ročník naší evidence-based konference o výživě proběhl poprvé v hybridní formě, tedy s možností fyzické účasti v sále anebo s účastí on-line z pohodlí Vašeho domova! Hlavním cílem konference je přinést vědecky podložené informace o výživě od odborníků srozumitelnou formou pro laickou i odbornou veřejnost.

Jednotlivé přednášky jsou zaměřené na témata kvalita a bezpečnost potravin, nutriční endokrinologie, kalorický paradox, tuky a oleje v lidské výživě a jejich změny při tepelné úpravě potravin, výživa dětí, těhotných a kojících žen a kritické myšlení v oblasti výživy a zdravého životního stylu.

Čekají Vás 4 hlavní příspěvky formou hodinových prezentací od 4 řečníků z ČR a ze Slovenska a následně 3 moderované diskusní panely, ve kterých vystoupilo celkem dalších 9 řečníků.

Z celé konference jsme pořídili záznam, který můžete mít za pár kliků ve svém e-mailu > více jak 8 hodin evidence-based informací o výživě.

PROGRAM

Témata & Řečníci

Kalorický paradox: Keď predstava o príjme a výdaji kalórií nekopíruje realitu
Řečník ze Slovenska.

Vilo Hečko

Fitclan

Kalorický paradox: Keď predstava o príjme a výdaji kalórií nekopíruje realitu

Energetická rovnováha je základným určovateľom udržateľnosti hmotnosti. Prehľad o celkovom dennom príjme je preto logickým krokom pri snahe zhodiť, udržať či nabrať. Rozoberieme, prečo tzv. počítanie kalórií u mnohých mnohokrát zlyháva. Prečo snaha viac sa hýbať u niektorých nedosahuje požadovaný efekt a tiež by sme pokryli to, že chyba nie je v koncepte kalórií, ale v našom vnímaní reality. Prečo kalórie (ne)fungujú?

více o řečníkovi



---

Vilo je členem Fitclan týmu. Aktivně se podílí na šíření osvěty formou článků, seminářů a webinářů zaměřených na výživu, práci s kaloriemi, silový trénink a udržitelný fitness životní styl určený pro širokou veřejnost. Několik let působí i jako osobní trenér v rámci 365 Gym. Na svůj soukromý Instagram přidává tipy ke cvičení a stravě.


Kritické myšlení ve výživě
Řečník z České republiky.

Ing. Petr Havlíček

výživový specialista

Kritické myšlení ve výživě

Nerozkládejte potraviny na živiny, ale dívejte se na ně jako na celek!

více o řečníkovi



---

Petr Havlíček je nejznámější výživový specialista v ČR, který mění všechny své vědomosti a zkušenosti v praktickou pomoc s hubnutím, jídelníčky a zdravou životosprávou pro veřejnost, sportovce i známé osobnosti. Petr je autorem a spoluautorem mnoha knih a můžete ho znát z pořadů jako Jste to, co jíte, Rozum v troubě a z mnoha dalších pořadů a vystoupení v médiích.


více

Tuky a oleje ve výživě a jejich změny při tepelné úpravě potravin
Řečník z České republiky.

prof. Ing.
Lenka Kouřimská, Ph.D.

Česká zemědělská univerzita

Tuky a oleje ve výživě a jejich změny při tepelné úpravě potravin

V poslední době se stále častěji setkáváme s démonizací rostlinných olejů. Pojďme se na toto téma podívat podrobněji! V tomto příspěvku si mezi sebou porovnáme tuky a oleje z hlediska jejich složení a významu ve výživě člověka, dále také zmíníme jejich vhodnost pro použití v kuchyni a podíváme se podrobně na změny, které v nich probíhají při tepelné úpravě.

více o řečníkovi



---

Prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, obor chemie a analýza potravin. Po ukončení doktorského studia pracovala v akreditovaných laboratořích společností Analab Praha s.r.o. a Zdravotní ústav se sídlem v Praze.

Od roku 2004 působí na České zemědělské univerzitě v Praze, Fakultě agrobiologie potravinových a přírodních zdrojů. Od roku 2016 je na Katedře mikrobiologie, výživy a dietetiky. Je garantkou oblasti vzdělávání Potravinářství na ČZU, magisterského a doktorského studijního programu Výživa a potraviny.

Vyučuje a garantuje předměty zaměřené na senzorickou analýzu potravin, potravinářské zbožíznalství a výživu člověka. Vědecky se zaměřuje na chemii a analýzu potravin, nutriční a senzorickou jakost potravin se zaměřením na nutriční hodnotu jedlého hmyzu, kvalitu a bezpečnost potravin, oxidaci lipidů a přírodní antioxidanty.

Je členkou redakční rady časopisu Výživa a potraviny, České společnosti chemické a Společnosti pro výživu. Je koordinátorkou české výzkumné infrastruktury METROFOOD-CZ zaměřené na metrologii v potravinářství a výživě. Je zapojena do šesti aktuálně běžících národních i mezinárodních výzkumných projektů a je autorkou či spoluautorkou 54 publikací ve vědeckých časopisech s impakt faktorem.


Nutričná endokrinológia – je tento nový smer kľúčový pre stravovanie?
Přivítáme také řečníky ze Slovenska.

MUDr. Boris Bajer, Ph.D.

Centrum výživy
a tréningu

Nutričná endokrinológia – je tento nový smer kľúčový pre stravovanie?

Endokrinný systém je jedným z najstarších v našom tele. Vzájomné vyladenie hormónov môže znamenať dlhovekú vitalitu, no nesúhra vážne zdravotné problémy. V ľudskom tele je všetko prepletené, takže nás neprekvapuje, že to, čo zjeme a vstrebeme bude ovplyvňovať náš endokrinný systém a naopak - náš endokrinný systém bude ovplyvňovať to, čo zjeme. Aký je vzťah medzi konkrétnymi hormónmi a jedlom? Nachádza sa kľúč pre ovpyvnenie stravovania práve v endokrinnom systéme? V tejto prednáške vám predostrem najnovšie dôkazy z vedy a medicíny z tejto oblasti.

více o řečníkovi



---

MUDr. Boris Bajer, Ph.D. má vyštudované Všeobecné lekárstvo na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a po skončení sa venoval vedecko-výskumno-pedagogickej činnosti na LFUK / Slovenskej akadémii vied (PhD.) v odbore normálna a patologická fyziológia, pričom klinické pracovisko a vedecký tím bol na Ústave Experimentálnej Endokrinológie a neskôr, po fúzii, v Biomedicínskom Centre. 

Jeho nosná téma štúdie a záverečnej práce bola: "Vplyv dietoterapie a fyzickej aktivity na kardiometabolické rizikové faktory". V tejto klinickej dietoterapeutickej intervencii sa súbor vedcov venoval vplyvom starších, ale aj novšie spoznaných hormónov na metabolické zdravie a ich vzťahu ku výžive.

Štúdium ukončil druhým doktorátom. Počas tohto času zbieral momentálne viac, ako 12 ročnú prax ako zakladateľ Centra výživy. Je spolumajiteľom fitness centra “TRIAS Performance Center”. Popri tom má bohaté skúsenosti s vystupovaním v TV (TV Markíza, TV JOJ, RTVS, TA3), rádiách (Fun rádio, Rádio Express, Rádio Slovensko, Rádio Vlna, Rádio Jemné), najväčších printových a online médiách (Forbes, Refresher, Denník N, Hospodárske Noviny, SME, Pravda ai.) a množstve zásadných podcastoch. Šíri znalosti a know-how z preventívnej medicíny, pričom jeho prvý knižný titul Medicína výživy sa stal okamžite po vydaní bestsellerom.



Výživa dětí, těhotných a kojících žen.

Diskusní panel

Výživa dětí, těhotných a kojících žen

Výživa dětí, těhotných a kojících žen je oblast, kde koluje velké množství dezinformací. Všechny maminky chtějí pro své dítě to nejlepší, ale informační zdroje i postoje autorit jsou v této oblasti velmi roztříštěné a velice často bohužel vítězí módní postupy, emoce a obchodní zájmy nad fakty a podloženou praxí. Hlavním cílem panelu je otevřená a objektivní diskuse odborníků nad nejčastějšími otázkami v oblasti výživy dětí, těhotných a kojících žen.

Mgr. Lucie Guilleminot

Mgr. Lucie Guilleminot

nutriční terapeutka se zaměřením na dětskou výživu
Mgr. Patrik Kořenář

MUDr. Marie Skalská

lékařka Centra sportovní medicíny v Praze, zakladatelka Pro Fit Institutu
Mgr. Eva Kraus

Mgr. Eva Kraus

osobní trenérka
& výživová poradkyně
Kritické myšlení ve výživě a zdravém životním stylu

Diskusní panel

Kritické myšlení ve výživě a zdravém životním stylu

Dramatický rozvoj sociálních sítí v posledních 10 letech obrovským způsobem přispěl k vytvoření a rozšíření informačního chaosu ve všech oborech lidské činnosti včetně výživy a diet. Pro začátečníky i pokročilé může být v dnešní době velmi složité se orientovat v mnoha protichůdných informacích a doporučeních, když na sociálních sítích tvrdí influenceři a influencerky s vysokou sledovaností zcela protichůdné informace a mají zcela rozdílné zájmy. Hlavním cílem panelu bude diskuse s odborníky o tom, jak poznat poškozující a nesmyslné rady o výživě, nezodpovědné influencery a jak se lépe orientovat ve výživě, hubnutí a zdravém životním stylu.

více

Ing. Lukáš Hána

Ing. Lukáš Hána

odborník v oblasti kritické myšlení
Mgr. Patrik Kořenář

Mgr. Patrik Kořenář

odborník v oblasti mediální gramotnost
Kristýna Skalická

Kristýna Skalická

nutriční koučka
Bezpečnost a kvalita potravin

Diskusní panel

Bezpečnost a kvalita potravin

V poslední době je bezpečnost a kvalita potravin v ČR velmi často diskutována. Běžní spotřebitelé se čím dál tím více zamýšlejí nad kvalitou potravin a ovlivňuje to i jejich nákupní chování a preference, což je jistě správně. Na druhé straně i v této oblasti je spousta mýtů a nepravd. Často se např. očerňují různé skupiny potravin jako jsou např. rostlinné oleje, ovoce a zelenina ze supermarketu či pečivo. Jak je to tedy doopravdy s kvalitou potravin u nás? Máme se bát pesticidů v potravinách? Je ovoce a zelenina v supermarketu v podstatě bez nutrientů? Máme zde dvojí kvalitu potravin? Jsou biopotraviny kvalitnější?

prof. Ing.Lenka Kouřimská, Ph.D.

prof. Ing.
Lenka Kouřimská, Ph.D.

Česká zemědělská univerzita
Ing. Ladislav Žatečka

Ing. Ladislav Žatečka

odborník v oblasti personalizované výživy
Mgr. Patrik Kořenář

Ing. Martin Masár

potravinářský chemik, certifikovaný poradce výživy (PnL1),

vyznavač fitness a lifter

Za pár kliků můžete mít záznam v e-mailu

Získejte neomezený přístup ke kompletnímu záznamu 3. ročníků IMV konference

→ 8+ hodin evidence-based informaci od řečníků ze 4 zemí
→ obdržíte IMV certifikát
→ sleva 20 % na všechny naše akce a produkty
1.199 Kč
→ CHCI ZÁZNAM

Nepropásněte
letošní konferenci
5. ročník / 25. 11. 2023

Do konání konference je možné zakoupit speciální vstupenku s balíčkem kompletních záznamů všech tří předcházejících ročníků s výraznou slevou.

VSTUPENKY

Letošní ročník se uskuteční v hybridním formátu. Fyzicky v Praze a také přímo on-line v livestreamu u Vás doma!

Všichni účastníci obdrží doživotní přístup ke kompletnímu záznamu konference a také certifikát o účasti.

↓Nejdříve zvolte jakou formou se konference zúčastníte ↓

Program 2023

Ještě jste si neprošli program letošní konference?