3. ročník

Mezinárodní konference Moderní výživy

21. listopad 2021
on-line

2. ročník Mezinárodní konference Moderní výživy / 2020
pořiďte si záznam CELODENNÍ ON-LINE KONFERENCE

3. ročník konference se konal on-line

Kvůli vývoji epidemiologické situace v ČR i v zahraničí v souvislosti s onemocněním COVID-19 jsme byli nuceni udělat i 3. ročník naší konference ON-LINE!

Hlavním cílem konference bylo přinést vědecky podložené informace o výživě od odborníků srozumitelnou formou pro širokou veřejnost.

Jednotlivé přednášky byly zaměřené na témata reálného vlivu zdravého životního stylu v prevenci a léčbě onemocnění COVID-19, role zdravé (preventivní) výživy pro naše fyzické a mentální zdraví, problematiku nízkosacharidových diet v léčbě diabetu, nejčastějších mýtů kolem modelu kalorické bilance, normalizace obezity a psychologických faktorů při léčbě obezity, vlivu různých diet a hodnot krevních lipidů a choletesterolu na riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, nechyběla ani přednáška o populárním tématu intermittent fasting a výživě v bojových sportech!


PROGRAM

Témata & Řečníci

Mgr. Ing. Tereza Vágnerová
Řečník z České republiky.

Mgr. Ing. Tereza Vágnerová

nutriční terapeutka
a odborná asistentka

Pandemie COVID-19 a role zdravého životního stylu – dezinformace vs. fakta.

Jak vlastně stárneme? Je dlouhověkost privilegiem několika vyvolených? Do jaké míry proces stárnutí ovlivňují epigenetické modifikace DNA? Můžeme sami zasáhnout a progresi stárnutí zpomalit nebo je rychlost předem naprogramovaná? Jakou roli sehrává výživa a jednotlivé složky potravy? To vše v přednášce "Anti-aging aneb správnou výživou k dlouhověkosti?" odborné asistentky a doktorandky Mgr. Ing. Terezy Vágnerové, která působí na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

více



---

Absolventka Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU oboru Výživa a potraviny a 1. lékařské fakulty UK v oboru Nutriční specialista, aktuálně pokračující v doktorandském programu Preventivní medicína na téže fakultě.

Pracuje na Geriatrické klinice ve VFN a 1.LF UK v Praze, kde založila Ambulanci nutriční péče. Věnuje se výzkumu v oblasti geriatrické medicíny, sarkopenie, klinické dietetiky a nutriční biochemie na evropské (SPRINTT 2016) i celosvětové úrovni (InvestGAIT 2017).


více

Vilo Hečko
Řečník ze Slovenska.

Vilo Hečko

Fitclan

Intermittent Fasting: revolučná stratégia či precenený trend?

Prerušované hladovanie prestáva byť neznámym pojmom v našich končinách. Čo je ale jeho reálnym benefitom a čo naopak klišé? A je naozaj tento prístup vhodný pre všetkých? Mýty a fakty, praktické informácie a to najaktuálnejšie zo sveta prerušovaného pôstu.

více



---

Vilo je členem Fitclan týmu. Aktivně se podílí na šíření osvěty formou článků, seminářů a webinářů zaměřených na výživu, práci s kaloriemi, silový trénink a udržitelný fitness životní styl určený pro širokou veřejnost. Několik let působí i jako osobní trenér v rámci 365 Gym. Na svůj soukromý Instagram přidává tipy ke cvičení a stravě.


MUDr. Hana Krejčí
Řečník z České republiky.

MUDr. Hana Krejčí

lékařka
Diabetologického
centra Všeobecné
fakultní nemocnice v Praze

Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus

V současné době získává na popularitě výrazná redukce sacharidů v jídelníčcích pacientů s diabetem. Důvodem je nejen redukce hmotnosti a zlepšení kompenzace diabetu, ale v případě diabetu 2. typu i možnost dosažení tzv. remise. Je tento způsob stravování při diabetu vhodný a bezpečný? Je vhodný i u pacientů s diabetem 1. typu, u dětí nebo u žen s těhotenskou cukrovkou? Přednáška představí nízkosacharidovou stravu jako jednu z možností dietní intervence v léčbě diabetu, její benefity, ale i rizika a kontraindikace. 

více



---

MUDr, Hana Krejčí vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a specializovala se v oborech vnitřní lékařství a diabetologie. Pracuje v diabetologické ambulanci 3. interní kliniky 1.LF UK a VFN a na Gynekologicko-porodnické klinice, kde se věnuje těhotným s diabetem a dalšími interními komplikacemi. Na Ústavu patologické fyziologie 1.LF UK vyučuje studenty medicíny a nutriční terapie. Je autorkou odborných článků i edukačních materiálů pro pacienty. Je spoluzakladatelkou think-tanku Globopol zaměřeného na otázky výživy a zdravotní prevence.  


Ing. Lukáš Roubík
Řečník z České republiky.

Ing. Lukáš Roubík

spoluzakladatel
Institutu Moderní Výživy,
hlavní autor knihy Moderní výživa

Normalizace obezity jako nový trend?

Mezi širokou veřejností a také mezi velkou částí osobních trenérů, výživových poradců a zdravotníků panuje mnoho dezinformací a mýtů o obezitě, jejím vzniku, závažnosti a léčbě, které se ještě prohloubily v souvislosti s pandemií onemocnění COVID-19. Na jedné straně vidíme velkou stigmatizaci obézních, na straně druhé trendy normalizování obezity v médiích i na sociálních sítích, přestože náklady na léčbu obézních se neustále zvyšují. Jak objektivně a s respektem přistupovat k tématu a léčbě obezity? Je poukazování na zdravotní rizika obezity opravdu #fatshaming? Kde končí #fatshaming a začíná normalizace obezity jako nový trend? Existuje vůbec tzv. “zdravý obézní” anebo se příznivci hnutí HAES (Healthy at every size) mýlí? Jak motivovat obézní ke změně životního stylu a jaké jsou klíčové psychologické faktory při léčbě obezity?

více



---

Odborník na výživu a autor 2 populárních knih. Absolvent Lékařské fakulty MU v Brně v oboru Výživa člověka a FBMI ČVUT, kde za diplomovou práci o hodnocení efektivity léčby morbidní obezity v ČR obdržel cenu Josefa Hlávky. Zabývá se vzděláváním veřejnosti, studentů, zaměstnanců i sportovců ve výživě na základě vědecky podložených informací moderní a srozumitelnou formou.


Dr. Layne Norton, PhD
Řečník z USA.

Dr. Layne Norton, PhD

vědec, profesionální naturální kulturista

Příjem vs. výdej energie: mýty vs. fakta

Princip energetické bilance (příjem vs. výdej kalorií) je pravděpodobně nejzásadnější a nejdůležitější model ve výživě, který by měli chápat všichni, co chtějí zlepšit svoji tělesnou kompozici. Bohužel mezi obecnou veřejností je tento princip také velmi špatně pochopeným tématem, které je obklopeno neuvěřitelným množstvím mylných informací. Dr. Norton vysvětlí, co přesně tento model znamená, jak funguje a rozboří mýty, které tento princip energetické bilance obklopují.

více


---

Layne Norton, Ph.D. je vědec, profesionální naturální kulturista, elitní raw powerlifter a mimo jiné i populární fitness coach. Dr. Norton získal bakalářský titul v oboru biochemie a PhD titul v nutričních vědách. Sám má také bohaté praktické zkušenosti a drží dokonce několik světových a národních rekordů ve dřepu a mrtvém tahu. 


Danny Lennon, MSc.
Řečník z Irska.

Danny Lennon, MSc.

zakladatel společnosti Sigma Nutrition

Výživa a riziko srdečních onemocnění

Srdeční onemocnění jsou v současné době zodpovědné po celém světě za nejvíce úmrtí a právě naše strava hraje důležitou roli, jak můžeme riziko srdečních onemocnění ovlivnit. Avšak stále existuje zmatek v tom, které aspekty našeho jídelníčku zvyšují či naopak snižují riziko těchto onemocnění. Stejně tak panují nejasnosti v tom, jak se cholesterol a krevní lipidy podílejí na tomto riziku. V této přednášce se podíváme na vědecké důkazy jak krevní lipidy, jako je např. LDL cholesterol, ovlivňují riziko srdečních onemocnění, dále se také dozvíme více informací o tom, jak naši stravou dokážeme ovlivnit krevní lipidy a celkově i riziko srdečních onemocnění.

více

---

Danny Lennon je zakladatelem společnosti Sigma Nutrition, která vzdělává veřejnost na poli evidence-based výživy. Je zřejmě nejvíce známý pro svůj velmi dobře hodnocený podcast s názvem Sigma Nutrition Radio, který vznikl již v roce 2014 a kde Danny dělá rozhovory s těmi největšími světovými kapacitami z oboru nutriční vědy. Danny také patří mezi řečníky, kteří se účastní konferencí a dalších akcí po celé Evropě (včetně Londýna, Dublinu, Amsterdamu a Vídně), USA i Austrálie. Danny má magisterský titul (MSc.) z nutričních věd z University College v irském Corku. Před svým studiem výživy také získal bakalářský titul z biologie a fyziky.

více

MUDr. Marie Skalská
Řečník z České republiky.

MUDr. Marie Skalská

Lékařka Centra
sportovní medicíny
v Praze,
zakladatelka
Pro Fit Institutu

Kolik stačí ke štěstí a zdraví?

Životní styl a naše zdravotní prognóza? STRAVA-SPORT-STRES: Skoro Svatá trojice, která musí paSSSovat. Které složky výživy mají největší vliv na naše fyzické i mentální zdraví? Kolik pohybu stačí, kolik pohybu škodí? Teorii zná skoro každý, proč rozhoduje „hlava“, jak dobíjet klientům motivaci? Proč někdy stačí málo, aby se udály velké změny?

více



---

Zabývá se prevencí civilizačních chorob, nutricí a pohybovu aktivitou dětí i vrcholových sportovců v Centru sportovní medicíny v Praze. Aktivní lektorka a fitness instruktorka. Zakladatelka Pro Fit Institutu, který učí, jak kombinovat pohyb a racionální jídelníček, mírnit stres v běhu dnů všedních i nevšedních.


více

Bc. Miloslav Šindelář
Řečník z České republiky.

Bc. Miloslav Šindelář

spoluzakladatel
Institutu Moderní Výživy,
hlavní autor knihy Moderní výživa

Výživa a redukce hmotnosti v bojových sportech

Rychlá a často i extrémní ztráta tělesné hmotnosti patří mezi potenciálně rizikové a velmi časté praktiky v bojových sportech. Dle vědeckých studií se ukazuje, že více než 85 % všech atletů v bojových sportech manipuluje se svoji tělesnou hmotností před soutěží či zápasem a MMA patří ve skutečnosti mezi sporty, kde dochází k nejvyšším hmotnostním výkyvům. Mnoho zápasníků však často používá postupy, které nejsou jen zbytečné, ale potenciálně i nebezpečné a ve finále tak mohou reálně ohrozit výkon v zápase nebo zvýšit riziko zranění. Cílem této přednášky je poukázat na nejčastější chyby v přípravě a redukci hmotnosti na zápas, doporučit optimální postupy pro shazování do hmotnostní kategorie a v neposlední řadě také poprvé představit unikátní protokol, který zatím měla šanci v praxi otestovat pouze hrstka nejlepších profi MMA zápasníků v ČR.

více




---

Miloslav Šindelář je absolventem oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě UK, certifikovaným poradcem pro výživu a přednáší v trenérské škole Ronnie i na lékařských a sportovních konferencích. Je také spoluautorem populární knihy Moderní výživa, e-booku Suplementuj efektivně a zakladatelem Institutu Moderní Výživy. Dále je součástí projektového týmu, který se zabývá výzkumem progresivních oborů nutrigenetiky a nutrigenomiky. Miloslav Šindelář věří, že správná výživa a zdravý životní styl jsou klíčem k prevenci mnoha onemocnění a přispívají velkou měrou na zlepšení kvality života každého z nás.


*Zahraniční přednášky mají české titulky.

Za pár kliků můžete mít záznam v e-mailu

Získejte neomezený přístup ke kompletnímu záznamu 3. ročníků IMV konference

→ 8+ hodin evidence-based informaci od řečníků ze 4 zemí
→ obdržíte IMV certifikát
→ sleva 20 % na všechny naše akce a produkty
1.199 Kč
→ CHCI ZÁZNAM

Nepropásněte
letošní konferenci
5. ročník / 25. 11. 2023

Do konání konference je možné zakoupit speciální vstupenku s balíčkem kompletních záznamů všech tří předcházejících ročníků s výraznou slevou.

VSTUPENKY

Letošní ročník se uskuteční v hybridním formátu. Fyzicky v Praze a také přímo on-line v livestreamu u Vás doma!

Všichni účastníci obdrží doživotní přístup ke kompletnímu záznamu konference a také certifikát o účasti.

↓Nejdříve zvolte jakou formou se konference zúčastníte ↓

Program 2023

Ještě jste si neprošli program letošní konference?