Zatěžuje vysoký příjem bílkovin ledviny?

Obáváte se negativního vlivu vysokého příjmu bílkovin na Vaše zdraví a ledviny? Podle současného vědeckého poznání nemá ani dlouhodobě zvýšený příjem bílkovin v rozmezí 1,5 – 2,2 g / kg u zdravých lidí žádný negativní zdravotní efekt a u sportovců krátkodobě až do výše 3 g / kg (např. v předsoutěžní přípravě v kulturistice a fitness), kdy vysoký příjem bílkovin zvyšuje u sportovců termogenezi a sytost.

 

Musí být ale dodrženy 3 zásady: 1) je dodržován pitný režim, 2) nejedná se o skokové navýšení příjmu bílkovin (běžné riziko u začínajících sportovců), 3) není zvolen extrémní výživový postup, který by současně s vysokým příjmem bílkovin na několik týdnů prakticky vyřadil sacharidy a tuky z jídelníčku (časté riziko v soutěžním bikiny fitness). Pokud je totiž celkový energetický příjem tvořen z cca 80 a více % bílkovinami na úkor ostatních makroživin (v anglické literatuře označováno jako “rabbit starvation”), může skutečně docházet ke zvýšenému zatížení ledvin, vyššímu riziku tvorby ledvinových kamenů, snížené rovnováze vápníku v organismu a zvýšenému riziku řídnutí kostí i u sportovců.



Nedávno proběhl již 3. ročník
Mezinárodní konference Moderní Výživy!

Pořiďte si přístup ke kompletnímu záznamu konference (po neomezenou dobu).
Čeká Vás bohatý program v podání 8 řečníků ze 4 zemí.

blank

Hlavním cílem konference je přinést vědecky podložené informace o výživě od odborníků srozumitelnou formou pro širokou veřejnost. Na konferenci se za jeden den dozvíte evidence-based informace z různých oblastí výživy od špičkových odborníků z ČR, ze Slovenska, Irska i USA, které najednou nikde jinde neuslyšíte!