Studie: Ultrazpracované potraviny

❗️❗️❗️
“Neustálá válka mezi příznivci low-carb, keto, paleo, vysokoproteinových diet, rostlinné stravy, veganství a mnoha dalších dietních směrů vedlo k matení veřejnosti a k vytvoření nedůvěry v nutriční vědu😵. Zatímco debata se zaměřovala na relativní výhody a nevýhody těchto výživových stylů, menší význam byl kladen na společný znak všech těchto diet, které často sdílí jednoho společného jmenovatele – VYHÝBAJÍ SE ULTRAZPRACOVANÝM POTRAVINÁM (UZPP).”

 

V poslední době roste evidence, kdy nárůst civilizačních onemocnění včetně diabetu II. typu a obezity souvisí s rozšířením vysoce průmyslově zpracovaných potravin, které jsou typicky levné, mají dlouhou trvanlivost, vysokou energetickou denzitu, jsou chutné a naopak postrádají důležité mikronutrienty. 🍏🥦


Recentní studie jednoho z předních vědců👨‍🔬 v oblasti výživy – doktora Kevina Halla a jeho týmu, se zaměřila na tzv. ultrazpracované potravinářské produkty (UZPP) a jejich vliv na energetický příjem. Jde o vůbec první RCT (randomizovanou kontrolovanou studii), která porovnávala kalorický příjem mezi dietou obsahující ultrazpracované potraviny 🍕🍔a dietou, která tyto produkty neobsahuje.



 

 

DESIGN STUDIE 🎓

 

 20 participantů (10 můžů a 10 žen)
 průměrný věk 31 let
 průměrné BMI 27
 participanti byli náhodně rozřazeni do dvou skupin – jedna skupina přijímala 2 týdny ultrazpracované potraviny, druhá nikoliv, obě skupiny se po dvou týdnech vyměnily
 podávaná jídla se shodovala v celkové energetické hodnotě, obsahu makronutrientů, vláknině, cukrech a sodíku
 jídla v obou skupinách se však razantně lišila v obsahu kalorií pocházejících z UZPP
 příjem byl “ad libitum” tzn. participanti v obou skupinách mohli sníst z podávaných porcích, kolik chtějí (případně nemuseli své porce vůbec dojíst)

 

 

VÝSLEDKY ⬇️

 

 celkový denní příjem byl u UZPP skupiny v průměru o 508 kcal vyšší
 u UZPP skupiny se zvýšil příjem energie v podobě sacharidů a tuků, ale nikoliv z bílkovin
 UZPP skupina měla vyšší příjem energie především na snídani a oběd a také celkově vyšší příjem soli
 participanti neudávali subjektivně vyšší potěšení z UZPP a ani jejich subjektivní pocit hladu se mezi skupinami nelišil
 participanti v UZPP skupině přibrali 0,8 kg a naopak při restrikci UZPP shodili kolem 1,1 kg

 

 

ZÁVĚR ❗️

 

Eliminace ultrazpracovaných potravin z jídelníčku může snížit celkový energetický příjem a může pomoci lidem zhubnout, případně si udržet optimální tělesnou hmotnost. Omezení konzumace UZPP může tedy fungovat jako efektivní strategie pro prevenci a léčbu obezity.

 

 

čtěte celou studii

 

Zdroj:

Hall, K. D. (2019, February 11). Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: A one-month inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. https://doi.org/10.31232/



Buďte první komu dáme přednostně vědět o nových článcích.
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru ↓

Souhlasím se zpracováním osobních údajů.