Mýty a fakta o řepkovém oleji

V reakci na díl našeho IMV Podcastu o tucích a olejích nám přišlo hodně komentářů a zpráv především o řepkovém oleji. Tyto reakce ale bohužel často vycházejí z mýtů o rostlinných olejích, které v posledních letech v USA šíří carnivore influenceři a organizace podporované chovateli dobytka. Proto jsme pro Vás připravili stručný přehled nejčastějších mýtů a faktů o řepkovém oleji.

 

 

 

„Řepkový olej je toxický kvůli obsahu kyseliny erukové.“

Kyselina eruková je skutečně kardiotoxická a původně tvořil její obsah v řepkovém oleji až 45 %. Proto bylo dlouholetým cílem šlechtitelských týmů v Evropě a v Kanadě vytvořit tzv. bezerukové odrůdy řepky. Od roku 1975 se v Československu a následně v ČR pěstují výhradně bezerukové odrůdy řepky.

 

 

 

„Řepkový olej obsahuje nezdravé trans tuky.“

Tzv. trans mastné kyseliny jsou skutečně ze všech mastných kyselin ty nejvíce rizikové pro naše kardiovaskulární zdraví. Nicméně celá řada zdrojů tuku obsahuje i zcela přirozeně v malém množství tyto tzv. trans tuky. Pro srovnání, řepkový olej obsahuje cca 3x méně trans tuků než mléčný tuk.

 

 

 

„Řepkový olej je nevhodný do teplé kuchyně.“

Rafinovaný řepkový olej má velmi vysoký kouřový bod 230 °C a je naopak velmi vhodný pro tepelné úpravy. Pro srovnání, vepřové sádlo doporučované většinou příznivců carnivore diet na všechny tepelné úpravy má kouřový bod jen 190 °C.

 

 

 

„Řepkový olej je nezdravý a má špatné složení.“

Řepkový olej má velmi dobré spektrum mastných kyselin se skvělým obsahem polynenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 v poměru 1:2. Jedna porce (cca 10 g) nám dodá cca 40 % doporučeného denního množství omega-3. Dominantní mastnou kyselinou je kyselina olejová stejně jako v olivovém oleji, přičemž celkový obsah MUFA (mononenasycených mastných kyselin) je více než 60 % ze všech mastných kyselin. Naopak obsah nasycených mastných kyselin je menší než 8 %. Řepkový olej je také bohatým zdrojem vitamínu E. Prostá záměna slunečnicového oleje za řepkový v českých kuchyních pro tepelné úpravy je jednoznačně zdraví prospěšná volba.

 

 

 

„Omega-3 v řepce jsou zastoupeny ve formě ALA. Ta je v lidském těle vstřebatelná asi z 10-15 %, narozdíl od omega-3 v přímo formě EPA a DHA např. z živočišných zdrojů.“

ALA neboli kyselina alfa-linolenová je pro člověka esenciální mastná kyselina a je skutečně pravda, že míra konverze následně v našem organismu na další omega-3 EPA a DHA je zhruba do 10 %. Nicméně toto platí pro všechny rostlinné zdroje omega-3 mastných kyselin, např. pro ořechy. Je snad konzumace vlašských ořechů nevhodná, protože také obsahují jako omega-3 převážně ALA?

 

 

 

Řepkový olej je prozánětlivý sajrajt.

Tyto názory pravděpodobně vycházejí z toho, že někteří velmi známí američtí carnivore influenceři hází všechny rostlinné oleje anebo všechny tzv. „seed oils“ do jednoho „pytle“. Z perspektivy prozánětlivého působení v našem organismu může být problematický obrovský nadbytek omega-6 mastných kyselin a nedostatek omega-3 mastných kyselin v našem jídelníčku, přičemž optimální je pro lidskou výživu poměr cca 1:5 (omega-3 : omega-6). V typické západní stravě přitom máme tento poměr špatný a to zhruba 1:15. Je tedy skutečně pravda, že poměr omega-3 a omega-6 ve slunečnicovém oleji je nepříznivý s obrovských nadbytkem omega-6 v poměru až 1:300! Naproti tomu řepkový olej má poměr omega-3 ku omega-6 výborný a to 1:2. Proto zkrátka není opodstatněné „házet do jednoho pytle“ oba tyto rostlinné oleje, když mají velmi rozdílné spektrum mastných kyselin, anebo přisuzovat řepkovému oleji domnělé vlastnosti slunečnicového oleje. Jako ve všem ve výživě záleží i u slunečnicového oleje na konzumovaném množství a na skladbě celého našeho jídelníčku.

 

 

 

„Ekonomický a ekologický dopad pěstování řepky jako monokultury je strašný.“

Problematické je samozřejmě pěstování řepky pro výrobu biopaliv, nicméně z perspektivy půdy patří řepka mezi tzv. zlepšující plodiny, protože na poli zůstává obrovská část kořenových zbytků, což je pro půdu pozitivní. Pokud se po řepce na stejném poli pěstuje pšenice, má o cca 10 % vyšší výnos než pšenice pěstovaná na poli po pšenici. Na druhou stranu lány řepky vyžadují hnojení a pesticidy a mohou dělat špatně alergikům. Nicméně, pěstování každé plodiny, ať už je to pšenice anebo kukuřice, má svá pozitiva i negativa a ani u řepky není problematika černobílá.

 

 

 

Závěrem opět a znovu dodejme, že uvádění těchto mýtů na pravou míru neznamená, že bychom doporučovali konzumovat výhradně jen řepkový olej od rána do večera ke každému jídlu, protože je samozřejmě vhodné, abychom v našem jídelníčku přijímali i další zdroje živočišných tuků a rostlinných olejů, jako jsou např. mořské ryby, olivový olej, ořechy apod. Nicméně démonizace řepkového oleje jako složky zdravého a pestrého jídelníčku je zcela neopodstatněná.

 

 

PS: pokud jste ještě neviděli, podívejte se na díl našeho podcastu na YT anebo na všech podcastových platformách!

 

 

K tomuto tématu máme také dostupný záznam on-line webináře Mýty a fakta o tucích a olejích, kterým můžete mít za pár kliků ve svém e-mailu. Do konce týdne můžete užit slevový kód na 20% slevu: TUKYDOTYDNE20

 

blankPodrobné informace:
https://www.institutmodernivyzivy.cz/webinar-tuky-oleje/

 

Zdroje:

  1. Alvarenga, Benedito Roberto, et al. „Thermal stability assessment of vegetable oils by Raman spectroscopy and chemometrics.“ Food Analytical Methods 11 (2018): 1969-1976.
  2. BRÁT, Jiří a Marek DOLEŽAL, [2022]. Vyznejte se v olejích a tucích!. 4. rozšířené vydání. Praha: Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin. ISBN 978-80-88410-02-7.
  3. Crosby, G. „Ask the expert: concerns about canola oil.“ The Nutrition Source. Harvard TH Chan School of Public Health. https://www. hsph. harvard. edu/nutritionsource/2015/04/13/ask-the-expert-concerns-about-canola-oil (2015).
  4. De Lorgeril, Michel, et al. „Mediterranean alpha-linolenic acid-rich diet in secondary prevention of coronary heart disease.“ The lancet 343.8911 (1994): 1454-1459.
  5. Vaskova, Hana, and Martina Buckova. „Thermal degradation of vegetable oils: spectroscopic measurement and analysis.“ Procedia Engineering 100 (2015): 630-635.
  6. https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/how-to-choose-your-culinary-oil


blank

Rádi Vás přivítáme v našich
nutričních poradnách.

Moderní individuální nutriční poradenství na základě vědecky podložených postupů od vysokoškolsky vzdělaných profesionálů ve výživě. Bez extrémů a „zázračných” produktů k dlouhodobě udržitelným výsledkům!

Najdete nás:
Praha | Brno | Online

blank
blank