Pojídání placenty: Ozdravný rituál anebo hazard se zdravím?

V dnešní době sociálních sítí a internetu můžeme prakticky každý den slyšet o nějaké nové extrémní dietě, zázračném postupu či nové superpotravině, která vám zaručeně pomůže zhubnout nebo zlepšit váš zdravotní stav. Některé z těchto postupů nebo doporučení jsou opravdu bizarní, ale jeden postup mezi nimi vyčnívá a označuje se jako pojídání placenty neboli placentofagie. Tento postup podporují i slavné osobnosti včetně Kim Kardashian, Hilary Duff nebo January Jones.1,2 Z našich končin svoji placentu snědly například herečky Andrea Kerestešová, Míša Tomešová nebo zpěvačka Eva Burešová.3 Svoji placentu si také nechala nakapslovat známá propagátorka lowcarb stravy Janina Černá alias cukrfree. Jak je to však s pojídáním placenty doopravdy a může mít tento zvláštní postup nějaké benefity?

 

 

VÝZNAM PLACENTY

 

Placenta funguje jako orgán, který pomáhá doručovat kyslík a živiny z krve matky do krevního oběhu vyvíjejícího se dítěte. Dále také pomáhá filtrovat a vylučovat odpadní produkty metabolismu, chrání dítě před imunitním systémem matky a také produkuje důležité hormony, které se podílí na udržení zdravého těhotenství.4 Po porodu novorozence přirozenou cestou porod ještě úplně nekončí a v tzv. třetí době porodní se rodí i placenta neboli plodové lůžko, které váží v průměru kolem 500 g.

 

U ostatních placentálních savců obvykle (s výjimkou člověka) opravdu obvykle po porodu dochází k pozření placenty. Tento fenomén však v přírodě není plně objasněn a biologové ho nejčastěji vysvětlují tím, že se tak matka mláděte chrání před nechtěnou pozorností predátorů a snaží se „zamaskovat“ stopy po porodu mláděte. Mezi další vysvětlení patří také snaha matky doplnit živiny ztracené při porodu (např. železo) nebo snížení bolesti.5

 

 

MÁ JEDENÍ PLACENTY NĚJAKÉ BENEFITY?

 

Rituál pojídání placenty po porodu zřejmě pochází z tradiční čínské medicíny, kde byl tento orgán používán pro léčbu různorodých zdravotních obtíží včetně neplodnosti. V dnešní době se placenta konzumuje nejčastěji jako sušená v podobě kapslí, ale také syrová, vařená nebo ve smoothie. Na internetu se dokonce můžete setkat s recepty na placentové spaghetti, pizzu nebo lasagne!6

 

Proponenti konzumace placenty tvrdí, že placenta může u čerstvých matek podpořit kojení, snížit riziko poporodní deprese, potlačit bolesti a doplnit klíčové živiny po porodu. Problémem však je, že pro tato tvrzení prakticky neexistují žádné studie na lidech, které by údajné benefity potvrdily. Tato tvrzení jsou tak založena pouze na anekdotálních důkazech či na špatně přenositelných výsledcích z animálních studií.

 

Je pravdou, že placenta obsahuje velké množství biologicky aktivních látek včetně hormonů, nicméně problémem je to, že hormony jsou obvykle peptidové či bílkovinné povahy. Při jejich orálním příjmu po průchodu našim trávicím traktem tedy většina z nich ztrácí svoji biologickou aktivitu, protože jsou samozřejmě pomocí enzymů štěpeny na menší části.

 

Navíc se ukazuje, že proces zpracování placenty do kapslí redukuje obsah těchto hormonů – podle studie z roku 2016 pouze 3 hormony z původních 17 se v kapslích nacházely v dostatečných koncentracích, které by mohly mít nějaké účinky u člověka.7

 

Stejně tak látky v placentě, které by mohly mít u člověka analgetické účinky, respektive které by mohly snižovat bolest, jsou ničeny teplotami nad 40°C. V procesu enkapsulace placenty se však obvykle používají teploty kolem 70°C. Je tedy nepravděpodobné, že by si placenta v kapslích tyto pozitivní účinky zachovala.

 

 

MOŽNÁ RIZIKA

 

Musíme si uvědomit, že placenta slouží jako filtr, který se nachází mezi krevním oběhem matky a jejího dítěte. Z tohoto důvodu se v tomto orgánu mohou akumulovat potenciálně toxické látky. Požití syrové placenty tak pro některé ženy může představovat toxikologické, endokrinní i imunologické riziko.5

 

Dalším problémem je to, že placenta je samozřejmě biologický materiál a podle toho by s ním mělo být i nakládáno. Stejně jako ostatní biologický materiál může podléhat rozkladu a také může být potenciálně infekční. Pokud se podíváme na proces, kterým je placenta z těla matky vyloučena, určitě se nemůžeme bavit o sterilním prostředí, protože samozřejmě prochází porodními cestami matky a také může dojít ke kontaminaci fekálními bakteriemi.

 

Riziko infekce potvrzuje i kazuistika z USA, kdy kojenec byl diagnostikován s potenciálně fatálním stavem, který se označuje jako sepse. Tato sepse byla způsobena bakterií Streptococcus agalactiae a jako zdroj infekce byly označeny kapsle s placentou, které jeho matka konzumovala. Z tohoto důvodu CDC nedoporučuje konzumaci kapslí s obsahem placenty.8

 

 

ZÁVĚR

 

Díky tomu, že benefity konzumace placenty nejsou dostatečně prokázány a na druhé straně známe i některá rizika související s tímto postupem, doporučujeme se vyhnout této potenciálně rizikové metodě. Lékaři by z tohoto důvodu měli těhotné ženy od této metody odrazovat a vysvětlovat možná rizika.9 Je také velmi důležité, aby ženy dostaly nezkreslené a vědecky podložené informace kvůli tomu, aby se mohly samy informovaně rozhodnout.

 

„Zjistili jsme, že neexistují žádné vědecké důkazy o klinických benefitech placentofagie u lidí. Živiny a hormony nejsou zachovány v dostatečných množstvích po enkapsulaci placenty tak, aby mohly být potenciálně prospěšné pro matku po porodu.“9

 

 

 

Zdroje:

 

  1. https://www.usmagazine.com/celebrity-moms/news/kim-kardashian-is-eating-her-placenta-after-giving-birth-to-saint-west-w159626/
  2. https://www.chatelaine.com/living/why-is-january-jones-eating-her-placenta/
  3. https://www.extra.cz/dalsi-slavna-ceska-snedla-placentu-eva-ji-po-porodu-vypila
  4. BURTON, Graham J.; JAUNIAUX, Eric. What is the placenta?. American journal of obstetrics and gynecology, 2015, 213.4: S6. e1-S6. e4.
  5. KRISTAL, Mark B.; DIPIRRO, Jean M.; THOMPSON, Alexis C. Placentophagia in humans and nonhuman mammals: causes and consequences. Ecology of Food and Nutrition, 2012, 51.3: 177-197.
  6. http://doula-services.com/popular-placenta-recipes/
  7. YOUNG, Sharon M., et al. Presence and concentration of 17 hormones in human placenta processed for encapsulation and consumption. Placenta, 2016, 43: 86-89.
  8. https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/wr/mm6625a4.htm
  9. FARR, Alex, et al. Human placentophagy: a review. American journal of obstetrics and gynecology, 2018, 218.4: 401. e1-401. e11.


blank

Rádi Vás přivítáme v našich
nutričních poradnách.

Moderní individuální nutriční poradenství na základě vědecky podložených postupů od vysokoškolsky vzdělaných profesionálů ve výživě. Bez extrémů a „zázračných” produktů k dlouhodobě udržitelným výsledkům!

Najdete nás:
Praha | Brno | Online

blank
blank