Veganská manipulace – barva plazmy po konzumaci tuku

Už i kulturista Kai Greene se zbláznil? Anebo jen vědomě zneužívá nové módní vlny ke své vlastní propagaci?

 

Minulý týden jeden z nejpopulárnějších kulturistů na světě Kai Greene (4,7 mil fanoušků na FB, 5,2 mil sledujících na IG) sdílel fotografii z nového veganského dokumentu “Game changers” vyobrazující zbarvení lidské krevní plazmy po konzumaci rostlinné a živočišné stravy. Samozřejmě k tomu přidal šokující slova jako “WTF, insane” a následně druhý den informoval o tom, že přechází na rostlinnou stravu.

 

Přijde nám neuvěřitelné, že populární kulturista, který dělá po celém světě semináře o tréninku, VÝŽIVĚ a suplementaci, je ve svých 44 letech šokovaný z mléčného zabarvení krevní plazmy po konzumaci tuku. A spolu s ním tisíce lidí na sociálních sítích?! Přitom se nejedná o žádné šokující zjištění, ale je to NAPROSTO NORMÁLNÍ FYZIOLOGICKÝ DĚJ, který se děje každému z nás od chvíle, kdy jsme si poprvé cucli mateřského mléka! Po konzumaci jídla, které obsahuje ROSTLINNÉ I ŽIVOČIŠNÉ TUKY, se tuky z potravy stráví a vstřebají ze střeva do krve, ve které jsou transportovány ve formě chylomikronů do cílových tkání – svalů, tukové tkáně a jater. (Podrobněji v naší knize Moderní výživa na straně 227, kap. 7.2.1 – Trávení a transport tuků). Protože jsou chylomikrony relativně velké plazmatické lipoproteiny (kapičky triacylglycerolů emulgované povrchovými proteiny, neesterifikovaným cholesterolem a fosfolipidy), jsou dostatečně velké na to, aby rozptylovaly světlo, což zcela fyziologicky způsobuje mléčné zabarvení plazmy nazývané jako chylus nebo chylózní plazma. Chylomikrony navíc sami o sobě nejsou díky jejich velikosti aterogenní, protože neprostupují cévní stěnou a v závislosti na dávce tuků v daném jídle se plazma po cca 3-6 hodinách opět stane čirou tím, že se chylomikrony rozpadnou v cílových tkáních (svalech, tukové tkáni) a plazma se vyčistí.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kai Greene (@kaigreene),

Plazma získává fyziologicky mléčné zbarvení kvůli transportní formě tuků (chylomikronům) po konzumaci jídel bohatých na tuky, ať UŽ JE ZDROJEM TĚCHTO TUKŮ ROSTLINNÁ NEBO ŽIVOČIŠNÁ STRAVA!!! KAŽDÝ, KDO NĚKDY DAROVAL KREV, byl varován před tím, že před odběrem nemá konzumovat potravu bohatou na tuky živočišného i rostlinného původu! Např. Ústav hematologie a krevní transfuze v Praze uvádí: “Když dárce sní před odběrem příliš mnoho salámu, tučné pomazánky či oříšků, jeho plazma získá mléčné zbarvení. To je znakem toho, že obsahuje tukové částice. Tuto tak zvanou chylózní plazmu však bohužel nemůžeme pro naše pacienty nijak použít. Prosíme dodržujte proto dietní opatření a pomozte nám tak zachovat kvalitu transfuzních přípravků.”

 

Jak si dosud Kai Green (a další šokovaní lidé na sociálních sítích) asi mysleli, že se transportují strávené živiny z Vašeho střeva do jater a následně do Vašich orgánů, svalů a dalších tkání, když jsou nyní šokovaní, že se živiny transportují krví? Po konzumaci jídla bohatého na tuky se Vám naprosto fyziologicky zvedne koncentrace cirkulujících triglyceridů v plazmě stejně, jako se Vám po konzumaci jídla bohatého na sacharidy zvedne množství cirkulující glukózy v krvi nebo se Vám po konzumaci vysoko-proteinového jídla zvýší množství cirkulujících aminokyselin v krvi.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Kai Greene (@kaigreene),

Je velmi pokrytecké, pokud člověk, který celou svoji kariéru vybudoval na desetiletích konzumace masa (se kterým je na stovkách fotografií a videí), tak 2 DNY PO PŘECHODU NA VEGANSKOU STRAVU hned radí tisícům svých fanoušků o vhodnosti rostlinné stravy a neštítí se veřejně vyzvat nejpopulárnějšího strongmana na světě Thora Bjornssona k přechodu na veganskou stravu (post č. 1, https://www.instagram.com/p/B4FsnnOnt2Z/ ), PŘESTOŽE JEŠTĚ PŘED 4 DNY si teprve o veganské stravě sám zjišťoval informace a zvažoval na ni přechod (post č. 2, https://www.instagram.com/p/B394JNBHLDz/ ). Zároveň se ve svém příspěvku neštítí lhát o tom, že např. gorily konzumují pouze rostlinnou stravu. To je prokazatelná lež a nesmysl, více o tomto tématu můžete najít v našem článku:

 

Veganské mýty o výživě člověka

 

 

 

#1 československá evidence based konference o výživě

Zdroje:

 

FEINGOLD, Kenneth R.; GRUNFELD, Carl. Introduction to lipids and lipoproteins. In: Endotext [Internet]. MDText. com, Inc., 2018.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK305896/

 

Mason W. FREEMAN, Geoffrey A. WALFORD. Endocrinology: Adult and Pediatric (Seventh Edition), 2016, Pages 715-736.e7, ISBN 9780323189071, https://doi.org/10.1016/B978-0-323-18907-1.00041-X.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978032318907100041X

 

ROUBÍK, Lukáš, a kol. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 9788090568556.



Buďte první komu dáme přednostně vědět o nových článcích.
Přihlaste se k odběru našeho newsletteru ↓

Souhlasím se zpracováním osobních údajů.